Mijn voorspellingen voor 2011 – Een evaluatie

Dit jaar ga ik ook maar eens kijken of mijn voorspellende gaven ook daadwerkelijk enige waarde hebben gehad. Je ontkomt er tegenwoordig niet aan om jezelf ook te beoordelen, want anders doen anderen het wel. Het voorspellingencircus is natuurlijk allang losgebarsten op Recruitment Matters, RecTec en ERE. Ben benieuwd of ik nog met een afwijkend geluid kan komen na deze evaluatie. Daar ga ik in ieder geval mijn best voor doen. Enige input van jullie kant is welkom, zowel bij deze evaluatie als de voorspellingen (hé, als vader Drees dat doet, mag ik het ook ;-)). Maar goed, eerst maar eens kijken hoe ik het er vanaf heb gebracht. Ik pretendeer niet met harde cijfers te komen, maar ik toets het aan mijn eigen praktijk. Met cijfers kun je je immers suf goochelen. Even de X- of Y-as anders instellen en je hebt precies de trend die je zoekt. Daar doe ik dus niet aan. Hier gaat ie.

1. Grillige economie

Deze lijkt te zijn uitgekomen. Als Q4 wederom een daling van de economische groei laat zien, zitten we officieel weer in een recessie. De gevreesde double dip. Het herstel zet zich als gevolg van de onzekerheid binnen de EU niet door. Toch zie ik in mijn praktijk nog steeds start-ups and challengers die het wel goed doen, omdat ze inspelen op trends die niet gebroken worden door de economische situatie, maar er juist door aangewakkerd worden. Denk aan bedrijven die helpen kosten van de zorg te reduceren, online retailers, etc.

2. Toename arbeidsmigratie binnen de EU

Ik zie hier wel enige tekenen, maar die zetten nog niet echt door. Ik krijg wel duidelijk meer traffic van IT-ers uit Ierland bijvoorbeeld, maar vooral ook veel terugkerende Nederlanders uit de regio Barcelona en Ierland. Ik zie nog geen bewegingen vanuit Griekenland en Portugal deze kant op in mijn segment, op een enkeling na. Maar misschien is dat omdat deze landen geen sterke positie in de ICT en internetsector hebben. Min of meer uitgekomen dus. Ben benieuwd of jullie wel meer beweging uit de getroffen landen deze kant op zien in andere sectoren.

3. Destructieve invloed regeringsbeleid op economisch herstel

Helaas begint deze voorspelling heel snel waarheid te worden. Ik zie in grote getale mensen in mijn LinkedIn workshops voor werkzoekenden die werkzaam zijn geweest in de culturele en collectieve sector, die hun baan kwijt zijn geraakt door bezuinigingen en geen enkel sprankje hoop hebben op een nieuwe baan, omdat er overal drastisch bezuinigd wordt. Bij al deze mensen daalt de koopkracht met 30% en op termijn nog meer, dus dat gaan we merken in de consumptieve bestedingen. Deze is echt uitgekomen.

4. BRIC trend

We zien dat de BRIC landen het afgelopen jaar vooral enorm aan politieke macht hebben gewonnen, omdat de VS en Europa sterk afhankelijk zijn geworden van China, India en steeds meer Brazilië voor het financieren van hun staatsschuld. Terwijl deze landen voor een belangrijk deel nog een protectionistische politiek voeren voor hun eigen economie. Die combinatie belooft niet veel goed helaas. We zijn door die afhankelijkheid namelijk niet echt in een positie om ze daar op aan te spreken. En nu al hoor ik verhalen van ongebonden hoog opgeleide Westerse professionals die vertrekken naar die landen, terwijl we er daar al zo weinig van hebben in verhouding tot die landen zelf. Bedrijven die niet nadenken over dit fenomeen en hoe daar mee om te gaan, oef…Ook al uitgekomen.

5. Internationalisatie en regionalisatie van de arbeidsmarkt

Mmm, deze was volgens mij nog te vroeg. Ik zie wel een internationalisatie trend, maar niet onder Nederlanders. In tijden van crisis worden mensen honkvaster, tenzij hun werkgever in de problemen komt natuurlijk, dan moeten ze wel. Zolang Nederland als een veilige haven voelt, zullen mensen eerder de neiging hebben terug te keren. Wat ik dan ook zie gebeuren (zie ook 2.). Anderzijds zie ik ook mensen om me heen vertrekken naar plekken als Nieuw-Zeeland, de drukte moe, maar heb niet het idee dat dat nou een structurele trend is.  Kortom, een diffuus beeld. Flip van Dyke heeft eerder dit jaar wel een mooie analyse over immigratie vs. emigratie gemaakt, waarin hij de cijfers van het CBS analyseert. Er blijken nog steeds meer mensen hier heen te komen dan weg te gaan, 32.000. Maar beide cijfers zijn aan het stijgen, er wordt dus meer bewogen!  Het positieve migratiesaldo is vooral significant onder Duitsers, Polen, Russen, Chinezen en Somaliërs. En….een opvallend hoog negatief migratiesaldo onder de Nederlanders, bijna 14.000! Maar zonder cijfers over opleidingsnivo zegt het niet zo veel.

6. Informatievrijheid leidt tot probleem kennisintensieve bedrijven en vakgebieden

Mmm, weet ik nog niet of die klopt. Ik zie wel steeds meer kenniswerkers zelfstandig worden en steeds meer bedrijven kennis slim inkopen bij kleinere specialisten dan alleen bij grotere spelers. De transparantie van de markt draagt daar aan bij. En het lijkt erop dat de echte specialisten het prefereren zelfstandig te werken i.p.v. in dienst te zijn bij een grote kennisorganisatie. Maar dat er geen behoefte aan de inkoop ervan is, lijkt te voorbarig. De trend naar functionarissen die kennis zoeken, sorteren en interpreteren zie ik ook nog niet om me heen. Anderen wel?

7. Sociale media als olie in de machine

Sociale media is in 2011 echt “main stream” geworden en een nieuwe site zonder social media opties is eigenlijk ondenkbaar geworden. Anderzijds lijkt de markt verzadigd te raken en hebben Google+, BranchOut en BeKnown een “hard time” om voet aan de grond te krijgen naast de gevestigde namen (Facebook, LinkedIn en Twitter). Toch lijkt de honger (afgaande op de vraag naar mijn LinkedIn en social media workshops) nog lang niet bevredigd en is vooral in de B2B hoek nog een hoop te ontdekken over wat social media daar kan doen (of juist niet). Dus 100% wil ik mezelf niet geven op deze voorspelling.

8. Recruitment trends

De Recruiter als Community Manager van het bedrijf. Dat leek eind 2010 nog toekomstmuziek en als ik er over begon bij klanten keken ze me glazig aan. Nu merk ik dat ze open staan voor dienstverlening om dit te faciliteren. Mooi dat ik samen met Realtime Recruitment en Budeco hier begin 2012 met een mooi nieuw product kom. Ach en die toenemende flexibilisering die ik voorspelde was natuurlijk een open deur die we allemaal al lang gezien hadden. Wat ik wel zie als nieuwe trend is de hybride professional, die een paar dagen per week in loondienst is en daarnaast een eigen bedrijf heeft. Komt echt steeds meer voor om me heen.

Zo, dat was mijn evaluatie voor 2011. Binnenkort mijn nieuwe voorspellingen voor 2012. Elke bijdrage is welkom.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *