Van twee kanten – Ontslag door tweet

van twee kantenGisteren was het “breaking news” tijdens Nederland-Slowakije: Cornald Maas is ontslagen door de Tros in verband met een onwelgevallige tweet met de tekst:“Grappige exportproducten heeft Nederland: Sieneke, Joran van der Sloot en de PVV “. Voor de paar mensen die het niet wisten. De Tros host tegenwoordig het Songfestival, Cornald Maas is daar de sleutelfiguur en Sieneke was de Nederlandse inzending.Ik dacht, laat ik nou eens proberen om dit zo objectief mogelijk te bekijken. Vooral vanuit het oogpunt  werknemer/werkgever. Niet vanuit spijkerhard juridisch perspectief, ben geen jurist. Haak gerust in.

Allereerst is daar de vraag: kun je iemand ontslaan vanwege een tweet? Tsja, goede vraag. Een tweet is natuurlijk een publieke uiting als je geen “slotje” op je account hebt staan. Daarmee is het dus een publieke uitspraak. Uiteraard is er de vrijheid van meningsuiting, dus Cornald mag dit zeker zeggen vanuit dat perspectief. Maar kun je als werknemer zomaar zeggen wat je wilt over je werkgever en een van haar “producten”, want dat is Sieneke feitelijk van de Tros.

twitter ontslagEen jurist zal altijd zeggen: dat hangt er vanaf wat er in zijn  arbeidscontract staat. Ik kan me zomaar voorstellen dat een omroep wel een gedragscode heeft voor zijn presentatoren over wat ze wel of niet mogen zeggen in het publieke domein. Ze zijn tenslotte het gezicht, een representant van het bedrijf, de omroep. Met hun uitspraken laden de presentatoren het merk van de omroep in positieve of negatieve zin.

Blijft de vraag staan of de Twitter account een privé domein is of gezien mag worden als onderdeel van je professionele communicatiekanalen en daarmee werkgrelateerd is. Probleem, probleem, de meeste tweeps gebruiken het kanaal gemixt, voor beide dus. Interessant voer voor juristen.

Interessant is natuurlijk ook hoe Sieneke het zelf vindt om in een adem genoemd te worden met Joran en vriend Geert. Zolang Geert door een op de zes Nederlanders wordt gekozen nog niet veroordeeld is voor een van zijn uitspraken en Joran nog niet veroordeeld is – hoe bizar ook – heeft  zij denk ik niet veel in handen om hem een proces wegens smaad of laster of iets dergelijks aan te doen.

In het kader van deze blog is de te stellen vraag natuurlijk. Gaat Cornald hier last mee krijgen bij zijn toekomstige sollicitaties als journalist en verslaggever. Gaan de “recruiters” van zijn nieuwe potentiële werkgevers dit meewegen in hun selectie. Daarmee kom je bij de vraag: mag je alles wat iemand op social media of op internet zet meewegen in de selectie? Daar is de NVP sollicitatiecode heel duidelijk over. Nee, alleen na toestemming van de kandidaat. Maar is dat ook de praktijk? Ik denk het niet.

Wat ik er van vind? Slimme uitspraak? Nee. Categorie “beetje dom”. Reden voor ontslag? Dacht het niet.

 Dit bericht verscheen eerder op Recruitment Matters. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *