123 Mobile – Erik Vercouteren (KPN) over 4G

#123mobileAls die Erik, Program Director 4G bij KPN, geen familie van Bastiaan Vercouteren is, vreet ik mijn hoed op. Als ik mijn ogen dicht doe, hoor ik hem gewoon. Anyway, Erik gaat ons inwijden in 4G, wat vooraf al bedacht is en alleen bestemd is voor data, dus niet om te bellen. Veel KPN klanten vragen nog niet om 4G. Maar volgens hem valt dat in de categorie dat mensen zich 15 jaar geleden niet voor konden stellen dat ze een mobiele telefoon zouden hebben en de hele dag bereikbaar konden of moesten zijn.

Een dag uit een willekeurige KPN klant in 2009 was vooral gevuld met bellen en SMS-en, met af en toe web. Nu is dat vrijwel uitsluitend mobiel internet. Wat doen ze? Veel video, info verzamelen en info teruggeven. Hij gaat nog even “huilen” over de 1,3 miljard die KPN heeft moeten aftikken voor de 4G licentie. Ach gut. Vervolgens legt ie uit waarom het zoveel werk is en het nog een jaar doet. Wat een opwinding. Begin 2014 is er overal 4 G, nu vooral in de Randstad en Brabant.

Wat biedt het? Snelheid: 50 Megabit upload en 35 down, praktisch (hij is eerlijk) 20 down, 10 up. Sneller dan veel mensen thuis. Ook de latency (traagheid in reageren) is veel lager. Ook een beter indoor bereik en een betere landelijke dekking.

Hij verwacht vooral dat het gebruik van video zal toenemen met 4G. Hij waarschuwt zij voorganger van LinkedIn om daar sneller mee te komen. Maar ook het gebruik van cloud diensten mobiel, dus ook bestanden ophalen, Saas applicaties gebruiken en een hoger niveau van beveiliging. Hij verwacht ook een sterke toename in mobile gaming.

Slecht nieuws is dat 4G nog niet beschikbaar is voor de iPhone5, omdat Apple niet compatibele telefoons gemaakt heeft, die alleen met de Aziatische standaard praat. Met de 5S en 5C is dat opgelost.

P.S.: Heerlijk dat die rat van een Rutger van Drongelen de sprekers maant tot afronden door de muziek steeds harder te zetten. Hilarisch!

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *