Aantal ontstane vacatures groeit weer

Aantal openstaande vacaturesVandaag publiceerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de nieuwste cijfers aangaande de ontwikkeling van het aantal vacatures in het tweede kwartaal van 2010. En dat ziet er niet slecht uit. Er lijkt sprake van een voorzichtig herstel.
Eind juni stonden er (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden) 115.000 vacatures open. Dit zijn er 13.000 minder dan in het tweede kwartaal van 2009, maar 1.000 meer dan het eerste kwartaal van 2010. Ten opzichte van 2008 is dit nog steeds een enorme daling. Maar nu lijkt sprake van een stabilisering.

Vooral de ontwikkeling van het aantal ontstane vacatures geeft reden tot hoop. In het afgelopen kwartaal ontstonden er 191.000 vacatures. En dat zijn er zomaar 7duizend meer dan een jaar geleden. Dit geeft aan dat de dynamiek op de arbeidsmarkt toeneemt.

Vacatureontwikkeling per sector

In de sectoren Handel, Zakelijke dienstverlening en Zorg staan traditioneel de meeste vacatures open. En dat is nu ook het geval. Wel is de ontwikkeling van het aantal vacatures per sector anders. Zo daalt het aantal openstaande vacatures in de Zorg (19.000), terwijl het aantal openstaande vacatures in de sector Handel (24.000) juist stijgt. In de Zakelijke dienstverlening, waaronder bijvoorbeeld ook de uitzendbranche valt, blijft het aantal openstaande vacatures min of meer stabiel op 20.000.

Ook in de ICT is sprake van herstel. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal openstaande vacatures met een kwart gegroeid tot 8.000. In de ICT staan er per duizend banen nu 31 vacatures open (dit is de zogenaamde vacaturegraad). Dat is het hoogste aantal van alle sectoren. Een andere opvallende stijger is de Industrie. Daar staan nu 10duizend vacatures open, tegen 8duizend een jaar geleden.

Waar ‘winnaars’ zijn, zijn uiteraard ook ‘verliezers’. Het aantal openstaande vacatures bij vooral de Overheid is dramatisch gedaald. In een jaar tijd daalde daar het aantal vacatures van 17duizend naar 6duizend. Ruimschoots een halvering.

Ondanks berichten over massaontslagen in de bouw, staan er nog 5.000 vacatures open. Dit is wel minder dan een jaar gelden, toen er 7.000 openstonden. Een andere sector waar het aantal openstaande vacatures met eenderde kromp is het Bank- en Verzekeringswezen.

Kortom, een gemengd beeld op de arbeidsmarkt. Opvallend is vooral dat de particuliere sector het stokje heeft overgenomen van de publieke sector. Het aantal vacatures in Zorg en Onderwijs stabiliseert of daalt zelf licht, terwijl het aantal vacatures bij de Overheid een flinke knauw krijgt. In de Industrie, Handel en ICT is juist sprake van groei van het aantal vacatures. En dat is een goed teken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *