Almere wordt eerste glasvezelstad

Stel je hebt een pakketje direct nodig en je bestelt het bij een supersnelle koerier en je wacht tevergeefs twee dagen op het pakketje. Er wordt aangebeld en een charmante dame staat met het pakketje in de hand. Juffrouw u bent veel te laat! Zeg ik terwijl ik mijn frustratie probeer te maskeren waarop zij antwoord:[[image:glasgekte.jpg::center:0]]

“Te laat? Okay maar ik heb wel de hele weg op ZOAB (zeer open asfalt beton) gereden!” Dit om te illustreren hoe absurd glasvezel aansluitingen in de woningen zijn. Bijna al ons internetverkeer vindt plaats over glasvezel.  Dat het bij u en mij over bestaande koper aansluitingen binnenkomt vind ik niet interessant, als het maar werkt! Laatst sloot ik voor mijn vader internet aan en digitale televisie. Ik verbaasde mij over de 200+ kanalen die hij aangeboden kreeg over koper.  Koper, mevrouw Joritsma kan nog zeker 15 jaar mee. Dus bespaar uw zelf de moeite en het geld en leg alleen glasvezel aan als u toch al bezig was andere aansluitingen te vervangen. Het zal wat langer duren dan 2,5 jaar.

"Wij zijn de eerste gemeente die helemaal wordt verglaasd", zegt burgemeester Annemarie Jorritsma. Nou ik hef mijn glas op deze (waan)zinnige besteding van belastinggeld. Welke burgervader/moeder kijkt binnenkort te diep in het glaasje?

P.S. voordat ik natuurkundigen over mij heen krijg, ja ik ben mij ervan bewust dat een elektron zich langzamer in koper verplaatst dan een foton in een glasvezelkabel en dat er met glasvezel grotere bandbreedtes beschikbaar zijn. Maar als het gaat om internet sneller te maken zie ik liever dat we wereldwijd IPv6 Implementeren over onze bestaande verbindingen. Dat geeft veel betere resultaten.

5 antwoorden
 1. Dennis
  Dennis zegt:

  @Barry: IPv6 ondersteund betere routering, weet door de grotere ip adressen beter waar het aangeboden moet worden. Afhandeling van pakketten QoS al in het protocol tevens wordt elk ip4 pakket wordt doorgerekend over hoe lang zijn tijd duurt tot bestemming. Wat de afschrijving op investeringen betreft. Het zou mij zeer verbazen als een device is (m.u.v. jouw modem wellicht) geen IPv6 ondersteund in de huidige internet apparatuur. Het is er nl. al een tijdje.

  Mocht je meer details willen mail me gewoon. Ik heb Bas beloofd het blog niet te technisch te maken.

  P.S. leuke reactie, lichtbuffer ;-).

  Beantwoorden
 2. Barry
  Barry zegt:

  Nounou.. Als een glasvezel voor een delay van een seconde zorgt, waar zouden we dat licht dan laten gedurende die seconde ? In een lichtbuffer ? een bak met spiegels ?
  Kortom; voordat je een statement maakt kun je je ook afvragen of het niet (toevallig) zo is dat er iets heel anders aan de hand is.

  Misschien zit de uplink van jouw glasvezelboer naar het internet wel tjokvol met torrents. ofzo. Daaris trouwens stichting Breedned voor in het leven geroepen.

  En wat het positieve effect van IPv6 op bandbreedte heeft laat ik me ook graag uitleggen. Dan kan ik er gelijk bij zeggen dat dat op zijn minst een afschrijving is op een investering ( in huidige apparatuur ) die niet te verantwoorden is.

  Beantwoorden
 3. Dennis
  Dennis zegt:

  @Wiljo, dank je. Denk je dat het sturen van deze informatie naar het college van B&W invloed zou kunnen hebben?

  Ik kan het altijd proberen, wie er bekenden of relaties heeft met het B&W in Almere kan het e-mail adres doorsturen naar dennis@2ndo.com

  Beantwoorden
 4. Wiljo
  Wiljo zegt:

  @ Dennis: Leuk artikel, heb je het al doorgestuurd naar het college van B&W van de gemeente Almere?

  @ Bas, dat is inderdaad niet erg handig, het ziet er naar uit dat mevrouw Jorritsma een protestje van de gamers uit Almere City verwachten, ik neem aan dat zij hier niet blij mee zijn!

  Of hebben de gamers iets te maken met de vele koperdiefstallen in Nederland tegenwoordig?

  Anders kunnen de gamers in Almere het heft in eigen handen nemen en gewoon een permanente LANparty organiseren (waar geen gebruik gemaakt wordt van glasvezel). Kost een paar centen…

  Beantwoorden
 5. Bas van de Haterd
  Bas van de Haterd zegt:

  Grappige is dat voor het online gamen naar het schijnt glasvezel dus killing is t.o.v. koper. Letterlijk zelfs, want het heeft een lag van ongeveer 1 seconden t.o.v. kopen en in 1 seconde kan je snel worden neergeschoten in een online schietspel… geen gamers dus meer in Almere.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *