Anoniem solliciteren werkt, ook in Nederland!

Eerder maakte ik al melding van een ondernemer in Frankrijk die had gemerkt dat er meer allochtonen werden aangenomen als hij de CV’s anonimiseerde voordat ie ze naar zijn managers stuurde. Gisteren kwam de Volkskrant met een artikel over een proef bij de Gemeente Nijmegen dat ook daar blijkt dat allochtonen verder komen in een sollicitatieprocedure, als hun naam, geboorteplaats, geboorteland en e-mailadres worden weggelaten. “It’s official”, Nederland discrimineert!

In de proef werden in een groep van 1200 sollicitanten – waarvan er 207 een on-nederlandse achternaam hadden – de ene helft geanonimiseerd en de andere helft niet. Zij solliciteerden op 56 vacatures van MBO-niveau bij de overheid. Wat blijkt, bij de geanonimiseerde sollicitaties hadden allochtonen en autochtonen evenveel kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek, te weten 10%. Bij de groep waarbij dat niet was gedaan, hadden de autochtonen bijna een dubbel zo hoge kans om uitgenodigd te worden, te weten 16% versus 9% voor de allochtonen. Om zeker te zijn dat het geen toeval is, gaan ze het onderzoek continueren en de controlegroep omdraaien met de onderzoeksgroep. Als het porbleem dan hardnekkig blijkt, wordt het anonimiseren beleid in de Gemeente Nijmegen, alsdus een wethouder. Guusje ter Horst, de huidige Minister van Binnenlandse Zaken, wilde het vorig jaar al tot beleid maken toen ze nog burgemeester was, maar dat werd toen door een meerderheid van de raad tegengehouden. Nu moeten ze wel. Mooie uitspraak van de wethouder: “Er wordt aan de poort toch ‘iets meer’ gediscrimeerd dan verwacht.” We houden het in de gaten. Over een half jaar meer nieuws?!

3 antwoorden
 1. Bas Westland
  Bas Westland zegt:

  @Floris: Je hebt gelijk, maar velen van ons discrimineren onbewust, maar als ze een echt mens tegenover zich hebben niet meer. In die gevallen helpt het. Ik troost me met de gedachte dat dit de meest voorkomende vorm van discriminatie is en dat de echte xenofoben een kleine minderheid zijn.
  P.S.: Leuk dat je onze blog volgt!

  Beantwoorden
 2. Floris van Enter
  Floris van Enter zegt:

  Hallo, met veel plezier volg ik het blog via RSS nadat ik een keer met Bas Westland een gesprek heb gehad.

  Toch wil ik even reageren op deze post namelijk op de volgende wijze;
  Is het anoniem solliciteren niet het bestrijden van de symptomen en kunnen we niet beter naar de wortel van het probleem gaan kijken? Waar precies de wortel zit is dan een punt van veel discussie en moet echt uitgezocht worden. De volgende stap is eventuele in het buitenland (en dan de impopulaire landen) genoten opleidingen ‘vervalsen’ of aanpassen zodat de afdeling die verantwoordelijk is voor de uitnodigingen ook geen punt van afwijzing is.

  Ik ben er mee eens dat het anonimiseren een effectieve wijze is discriminatie tegen te gaan, maar ik vraag me sterk af of het de juiste oplossing is.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *