Anoniem solliciteren werkt!

Vanochtend stond in de Volkskrant een artikel over bovenstaand onderwerp. De directeur van een automatsieringsbedrijf in Parijs is afgelopen jaar begonnen met anoniem solliciteren.

Hij stuurt alle sollicitaties door naar de betreffende afdelingen met de namen doorgestreept. Nu, enige tijd later, is gebeleken dat het werkt en dat het aantal allochtone medewerkers aanzienlijk is toegenomen. Volgens hem moet je gewoon erkennen dat er vooroordelen zijn en dit is de manier om ze op te lossen. Op de vraag of ze dan niet later in het proces worden afgewezen, zegt hij dat het net is als bij verkopen: je moet zorgen dat je aan tafel zit, dan is het veel moelijker ok nee te zeggen. Toch mooi dat de IT-sector weer voorop loopt. Die man is een held! Nu nog de geboortedatum weglaten en dan worden er wellicht ook meer ouderen aangenomen. Dat lost ook weer de discussie op die we eerder op EmploIT hierover hadden. Wie durft zijn voorbeeld te volgen?

9 antwoorden
 1. Bas Westland
  Bas Westland zegt:

  @Erick S.: Ik ben het met je eens dat het verleden (het CV) geen garanties biedt voor de toekomst (als ik je reactie zo goed interpreteer tenminste). Ik vind het vaak belangrijker dat iemand in zijn sollicitatie (mondeling of schriftelijk/met of zonder CV) vertelt wat hij/zij graag wil doen, wat zijn/haar ambities zijn en waar zijn/haar talent ligt. Als je daar op aansluit heb je doorgaans de beste matches. Het is jammer dat niet iedereen die informatie opneemt in zijn CV.\n\n@Wout: Ik snap wel dat ‘men’ zenuwachtig wordt van wat jij waarschijnlijk ziet als flexibiliteit. Vaak is het namelijk zo dat selecteurs gewend zijn dat kandidaten heel duidelijke wensen hebben over hun rol (leidinggegen vs. uitvoerend), vast vs. freelance en full vs. part-time. Als je die wensen niet hebt, denkt men al snel dat je niet weet wat je wilt of dat je alles accepteert wat men je aanbiedt. Dat wordt vaak als een zwaktebod gezien. Selecteurs (zeker in grotere organisateis) zien graag kandidaten die precies weten wat ze willen. Ik denk dat je met jouw flexibiliteit beter zou passen bij een wat kleiner bedrijf, waar een heel strakke functie-interpretatie juist erg onwenselijk is.\n\nBizz heeft trouwens een wat uitvoerige versie van het bericht in de Volkskrant gepubliceerd: zie https://www.bizz.nl/bizz/bizz.portal/enc/_nfpb/true/_pageLabel/tssb_page_nieuws/_newsid/9128/_desktopLabel/bizz/index.html

  Beantwoorden
 2. Wout
  Wout zegt:

  Nog even een reactie m.b.t. anonieme leeftijd. Zelf heb ik ook geen leeftijd/geboortedatum in mijn cv’s staan. Het klopt dat je dan iets meer gesprekken krijgt. In mijn geval zijn de gesprekken tot op heden altijd erg positief te noemen. Daar je echter altijd praat met een voorpost, moet deze voorpost in staat zijn de volgende schakel te overtuigen.Helaas blijft je daar dan “hangen”. Waar ik ook tegen aanloop is het feit dat ik zowel als projectmanager, -leider, uitvoerend (of gecombineerd),fulltime,parttime, vast dienstverband of freelancer, aan het werk wil. Op de een of andere manier schijnt men dat vreemd te vinden, zeker als ze zien dat je een eigen bedrijf hebt (gehad). CV’s geven vaak een onjuiste indruk (met opzet of niet met opzet), de praktijk is helaas zo dat ze niet iedereen voor een gesprek kunnen uitnodigen.Ik denk dat 50-igers juist een welkome aanvulling in een team kunnen zijn. Ook in de sport zijn teams waarin jong en oud acteren over het algemeen het meest succesvol.Belangrijk is dat iemand gemotiveerd is en enthousiast, daar heeft leeftijd niets mee te maken.

  Beantwoorden
 3. Erick S.
  Erick S. zegt:

  Wat zegt een CV eigelijk? Welke opleiding(en) je hebt doorgeblowed? Welke baan je hiervoor had (en waar je dus weg wilt of bent!)? Allemaal verwaarloosbare info…Wat zegt zo’n CV?\n\nOok de ‘richtlijnen’ voor een perfect CV…Please…Elk uitzendbureau of bedrijf(je) in Amsterdam (hier spreekt ervaring!) heeft zo zijn specifieke wensen…Wat doet dit ertoe?! “Tsja, leuk al die opleidingen & werkervaring, maar je CV ziet er niet uit…”?!?!\n\nIk denk dat de enige reden dat iemand ergens 45 jaar werkt is, dat hij geen zin heeft in die CV bullshit bij het vinden van een andere baan.\n\nIk haat CV’s! En vind als je niet eens je (eigen) naam op zo’n CV kan of mag zetten dat je dus ook maar kunt liegen dat je universitair geschoold bent en nu na 3 jaar ’tactische planning Gazastrook’ iets wilt doen richting management…

  Beantwoorden
 4. Bas Westland
  Bas Westland zegt:

  @Jeffrey: Hier wat tips om leeftijd te maskeren zonder te liegen. Vermeld alleen de laatste 10 jaar werkervaring op je CV (vrijwel geen enkele functie vereist meer). Voor de periode daarvoor zeg je: Voor 1996: Diverse rollen van (b.v.) programmeur tot projectleider bij o.a. werkgever 1, werkgever 2. Ook de opleidingen die je ‘verraden’ (ULO, MULO, HBS, etc.) vervangen door Middelbare School en de vermelding diploma behaald. Aan de vervolgopleiding zien ze vanzelf het niveau. Ook bij de vervolgopleiding volstaan met diploma behaald en als de opleiding niet meer bestaat eenvoudigweg een generieke vermelding als HBO Informatica o.i.d.. Vooral NIET zeggen: Met mijn 25 jaar ervaring…. etc. Je moet niet liegen, maar je hoeft ook niet de VOLLEDIGE waarheid te vertellen. Een CV hoeft niet volledig te informeren. Je moet tenslotte nog wat te vertellen hebben in het sollicitatiegesprek. Het CV moet dus verleiden om je uit te nodigen voor dat gesprek.

  Beantwoorden
 5. Jeffrey
  Jeffrey zegt:

  Het weglaten van namen is niet nieuw, maar wel een effectief middel. Maar het weglaten van de naam is nog iets anders dan leeftijd. Je kan aan een CV snel zien of iemand 30, 40 of misschien wel 50 jaar is. Want er is volgens mij niemand van 30 met een MULO opleiding…..

  Beantwoorden
 6. Bas van de Haterd
  Bas van de Haterd zegt:

  Werkt zeker ook voor leeftijd. Van het weekend een docu op TV geweest, dame van in de 50 was specifiek gaan kijken naar het effect: van de 50 brieven mocht ze normaal 1 keer, nu 5 tot 10 keer op gesprek komen. Helaas bleef het daar vaak bij, want aannemen van ouderen doet men nog steeds niet makkelijk in NL.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *