De Applicatiebeheerder, een belangrijke spil in het IT landschap

Wat is en doet een applicatiebeheerder?De applicatiebeheerder zorgt ervoor dat één of meerdere software applicaties optimaal functioneren. Optimaal betekent:

  1. Technisch functioneert alles en er  zijn geen IT technische beperkingen.
  2. De applicatiebeheerder ondersteunt de gebruiker in het optimaal gebruik van de software applicatie.

Laat ik een aantal eenvoudige voorbeelden geven:

Ad 1       De databases zijn goed benaderbaar zodat alle klantgegevens beschikbaar zijn, de internetverbindingen werken zodat alle applicaties toegankelijk zijn en er kunnen vanuit de applicatie automatisch berichten verstuurd worden naar klanten, zoals bijvoorbeeld een bericht over wanneer de volgende levering gepland staat.

Ad 2       De applicatiebeheerder geeft trainingen in het gebruik en de mogelijkheden van de software. Of de applicatiebeheerder geeft in de rol van business analist in overleg met de gebruiker advies over het verbeteren van de bedrijfsprocessen en laat deze omzetten naar nieuwe software.

Het inhuren van een applicatiebeheerder leidde tot succes voor de organisatieApplicatiebeheerder, technisch en/of functioneel specialist

Een applicatiebeheerder is dus de specialist voor een bepaalde software applicatie die een aantal business processen ondersteunt. Het betreft een technische specialisatie of een functionele specialisatie of een combinatie van techniek en functionaliteit.

Gelukkig stijgt het besef bij organisaties dat het gebruik van een applicatie belangrijk is in het ondersteunen van de business in het behalen van de bedrijfsresultaten. Maar daarmee is kous niet af. De business verandert, de klantbehoefte verandert en dus moet de applicatie dat voortdurend kunnen ondersteunen. Met andere woorden de rol van het analyseren van de business processen is een heel belangrijk onderdeel van de functie van de applicatiebeheerder; Hoe kunnen de business processen worden verbeterd en hoe kan de software de business beter ondersteunen?

Wij hebben ongeveer een jaar geleden een Applicatiebeheerder mogen bemiddelen voor een grote transporteur. Mede door de komst van deze man is het aantal schermen binnen de applicatie vermindert met 8%, is het berichtenverkeer voor het Transport Management Systeem vermindert met 12%, zijn het aantal storingen binnen de applicatie met meer dan 33% gedaald en is de tevredenheid van de chauffeurs en van de back-office over de applicatie sterk gestegen.

Samengevat; Steeds meer organisaties gaan de kracht van een Applicatiebeheerder onderkennen die verantwoordelijk is voor zowel de stabiliteit van de applicatie als zeker ook voor het analyseren van de bedrijfsprocessen en deze te vertalen naar nieuwe en efficiënte software.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *