Baas, ik wil met je praten

Krapte op de IT markt, dan zit je niet te wachten op …

[[image:vakmoe.jpg::center:0]]

Vakmoeheid en toch zie ik het overal om me heen, succesvolle, ervaren IT specialisten die het helemaal gehad hebben met hun vakgebied. Helemaal eruit, compleet iets anders, je droom achterna. Het lijkt wel alsof in de snelle wereld de midlife crisis ook eerder aandient. Ze zijn vaak ook niet meer te redden voor het mooie vak. Tegen vakmoeheid helpt geen grotere leaseauto, forse salarisverhoging, nieuwste blackberry of  opleidingstraject. 

Een korte greep uit de banen die dan hun harten harder laten kloppen: Piloot, boswachter, kok, meubeldesigner, change manager. Menig collega en IT specialist laat een fors gat achter wat in de huidige tijd vrijwel niet op te vullen valt. Dus voordat we de IT opleidingscentra weer gaan vullen met allerlei omscholingsacties laten we eerst maar eens kijken hoe we de IT interessant kunnen houden voor de huidige professionals.

Ik zie de reclame kreten van de detacheerders al weer langsflitsen. Oh had ik al verteld dat 8 van de 10 vakvermoeiden bij een detacheerder werken!

4 antwoorden
 1. Peter Horsten
  Peter Horsten zegt:

  Er is een duidelijk onderscheid tussen ontwikkelaars en beheerders. Dat is een feit. Een ontwikkelaar kan gemiddeld genomen veel meer zijn ei kwijt en krijgt daarbij behoorlijk wat waardering. En dat is hier wellicht het probleem. Beheerders krijgen nl. vrijwel nooit waardering. Als het allemaal goed gaat hoor je niemand. Ze krijgen vooral de klachten als het niet goed gaat. Maximaal krijgen ze een compliment als ze iets snel oplossen. En als ze niet uitkijken worden ze ook nog voor “neurt” uitgemaakt.

  Iets meer waardering voor een beheerder die een foutloos netwerk beheert doet wonderen denk ik!

  Beantwoorden
 2. Roel
  Roel zegt:

  Ik dacht gezien het plaatje, “slapende honden”. Gelukkig zjin er ook een hele hoop gedreven ontwikkelaars die juist verdieping in IT zoeken en vinden door bij een detacheringsorgansiatie te werken!

  Beantwoorden
 3. Bas Westland
  Bas Westland zegt:

  @ Dennis: Dat is inderdaad een verontrustende ontwikkeling. Als naast de demografie (uitstroom babyboom) ook de bestaande IT beroepsgroep ‘uit zichzelf’ gaat krimpen, hebben we straks echt een probleem. Overigens verbaasd het me niks dat met name werknemers van detacheeerders dit zo ervaren. Daar speelt ‘billability’ een veel belangrijkere rol dan ‘employability’ om het maar eens even in goed Nederlands te zeggen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *