Blijf bezig

BreinbrekerNee, dit is geen reclame voor Tempo Team. Het gaat om het blijven prikkelen van het brein. Met een vergrijzende beroepsbevolking is dat bittere noodzaak. Zeker ook omdat werkgevers niet echt (meer) bereid zijn in de scholing van ouderen te investeren. Eerder schreef ik al over het nodig zijn van een cultuuromslag om de arbeidsmarktpositie van ouderen te verbeteren. Het ‘fit’ houden van medewerkers is daarvan onderdeel.

Het (bij)scholen van oudere werknemers heeft voor werkgevers – op zijn zachtst gezegd – geen prioriteit. Diezelfde werkgevers komen dan echter met het verwijt dat de kennis van ouderen niet up to date is of dat ouderen niet meer bereid zijn om te leren. Dan kom je dus in die beruchte vicieuze cirkel terecht.

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat de capaciteiten van het brein pas na het 60ste levensjaar afnemen. Dan daalt de denksnelheid. Tot die tijd echter is er weinig tot niets aan de hand. Tenminste, als het brein maar regelmatig geprikkeld wordt. Het aantal verbindingen in de hersenen loopt namelijk al vanaf een jaar of 35 terug. Dit ‘verlies’ wordt gecompensserd door de bestaande verbindingen efficienter te gebruiken. Voorwaarde is dus regelmatige prikkeling. Nieuwe kennis toevoegen of het aanvullen van bestaande kennis zorgen voor efficienter gebruik van de hersenen.

Sowieso is het belangrijk de hersenen te blijven trainen. Dat kan al op een heel eenvoudige manier door bijvoorbeeld de boodschappen te onthouden in plaats van ze op een briefje te schrijven of door eens via een andere weg naar het werk te rijden. Dat is dus het trainen van de algehele hersenconditie.

Voor het goed kunnen uitvoeren van taken op het werk zijn vaak vakspecifieke kennis en vaardigheden nodig. Dan komen traininigen en opleidingen in beeld. Dat kan formele training zijn, bijvoorbeeld via een trainingsbureau. Of meer informele training, zoals bijvoobeeld leren van collega’s. Dan kan zelfs gedacht worden aan het koppelen van een jonge medewerker aan een wat oudere. De jonge medewerker helpt zijn of haar oudere collega bijvoorbeeld bij het wegwijs worden op sociale media. De oudere draagt kennis over het vak over. Daarmee blijft die kennis behouden voor de organisatie. Twee vliegen in 1 klap dus. Werkgevers zullen dus veel bewuster met hun ‘sociale kapitaal’ om moeten gaan. Dat zorgt voor fittere, productievere medewerkers. En daar betalen werkgevers salarissen voor, toch? 

Stimuleren dus, die hersentjes!

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Marco Hendrikse en Annelies de Haan, Klap b.v.. Klap b.v. heeft gezegd: Blijf bezig https://bit.ly/eCtSvm Stimuleer die hersentjes! (via @MarcoHendrikse / @EmploITBlog) […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *