Creëer je eigen kansen

[[image:cloudstree06_150px.jpg::left:0]]Recent sprak ik iemand die op vervelende wijze opnieuw zonder baan zit. Zijn CV is geen schoonheid. Gemiddeld zo’n 1 tot 3 jaar per functie. Daar struikelt dus zo bijna iedereen over. Het is verder een prima persoon, communicatief vaardig en hij lijkt erg goed te weten wat hij wil. En daar word ik wat voorzichtig. Hij lijkt dit te weten. Gaande weg het gesprek ontdekte ik iets wat ik jammer genoeg vaker tegenkom ……

We zijn even diep gegaan samen. Hoe komt het toch iedere keer dat hij zo snel weer op straat staat? Dit omdat hij in de meeste gevallen ontslagen is, dan wel dat contracten niet zijn verlengd. We constateerden op een bepaald moment dat hij jarenlang heel veel ‘moest’. Hij wilde zich kunnen meten met mensen in zijn omgeving en zou en moest functies hebben die daarbij pasten. Feitelijk heeft hij nooit echt zijn hart gevolgd.

Als hij dan weer eens op straat stond vond hij over het algemeen vrij snel weer een nieuwe baan. En dat was ook nodig, want voor het gezin moet er wel brood verdient worden. Ook nu leek hij weer snel tot een keuze te komen. Hij was al weer laaiend enthousiast over een aantal sollicitatiegesprekken. Ik vroeg mij echter af of deze banen nu eigenlijk wel echt bij hem zouden passen. Weet je nu echt wat je wilt? Of stap je weer in dezelfde valkuil?

“Ja hoor ik weet het echt”, vertelde hij met veel overtuiging. Toen ik het over zijn dromen had nam de overtuiging af. Hij durft eigenlijk niet te dromen. Bang voor wat hij daar ziet? Bang dat hij de verkeerde koers volgt? Bang om zelf het heft in handen te nemen? Hij was opnieuw in zijn standaard valkuil aan het vallen. Er moet brood op de plank komen, dus iedere kans aanpakken. Het vervolg van zijn loopbaan dreigde hem opnieuw te overkomen, in plaats van dat hij actief zijn toekomst aan het creëren was.

Als je echter iets in je leven wilt veranderen, dan moet je het heft in eigen hand nemen. Gelukkig wil hij dat graag. Dat betekent afscheid nemen van ‘oude’ belemmeringen. Dat betekent durf, je moet je overgeven aan het onbekende. Je moet durven dromen en daarna deze dromen verwezenlijken.

Als je wilt dat je dromen werkelijkheid worden, dan worden ze dat ook. Maar dit betekent wel dat je actief je toekomst moet creëren, dat overkomt je niet zo maar. Dat kan door je dromen met je omgeving te delen. Door dit als jouw levensverhaal te vertellen wordt het verhaal steeds scherper en ga je steeds beter ontdekken welke richting je op wilt. En je zult ook merken dat anderen je gaan helpen met de invulling van je droom. Ik vertrouw erop dat zijn carrière dit keer echt de goede kant op gaat.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *