De arbeidsmarkt op z’n kop

[[image:wisdomemploit.jpg::left:0]]
Ik weet niet of het Nederlandse bedrijf Wisdom zich realiseert wat ze "bij ons" in Polen hebben losgemaakt. Maar met verbazing werd gereageerd op een aktie die we in Nederland al van hen kennen. Sollicitanten wordt namelijk 20 Poolse Zlotties per minuut geboden voor het sollicitatiegesprek (als dat er komt natuurlijk). De meeste vreemde reacties heb ik in mijn omgeving vernomen en die waren lang niet allemaal even positief. Het heeft mij er in ieder geval alert op gemaakt dat niet alles zo maar te kopiëren is.

Onder de titel Paid Job Interview probeert Wisdom op dit moment zo veel mogelijk .NET en JAVA programmeurs te spreken. En dit tegen vorstelijke beloning voor de kandidaat, zijnde zo'n € 300 per uur. Dat is niet niks naar lokale maatstaven. Menigeen moet hier twee weken tot een maand voor werken. Dus dat moet een succes worden zou je dan denken. Ik ben jammer genoeg niet op de hoogte van de respons. Maar ik ben hier wel erg benieuwd naar. Er is namelijk met verbazing en ook wel afkeuring gereageerd op deze aktie. En helemaal omdat het een buitenlandse partij is die "Polen leeg gaat kopen". De Polen zijn een trots volk en dan kan zoiets dus ook verkeerd vallen. Er wordt echter over gepraat en ook diverse media hebben deze "overval" besproken, dus marketingaandacht genoeg. En daar werk ik ook nog aan mee door het hier weer te bespreken.

Overigens verwacht ik dat de kandidaten in kwestie het niet erg zullen vinden. Een uurtje praten en dan verdienen waar je normaal vele dagen voor moet werken.

Ik was en ben nog steeds geen voorstander van dit soort akties. Naar mijn mening spreek je het verkeerde aan bij mensen. Vanuit de marketingtheorie bezien is het wel een goede actie. Dan is het immers juist een advies om met je "product" in te spelen op de zondige mens. In dit geval wordt er duidelijk ingespeeld op de hebzucht. Nu wil ik voor mijn bedrijf GOYELLO (Gdańsk, Polen) ook best graag heel veel mensen, maar niet op deze manier. Ik wil dat mensen vanuit hun oprechte wil bij ons komen werken. En dat lukt ook zonder geld te bieden al best aardig. Een aantal mensen is momenteel zelfs gratis aan het werk omdat ze zo graag bij ons komen werken. En dit ondanks dat ook hier de vraag naar IT-ers hard toeneemt. Dat vind ik nou de juiste arbeidsmentaliteit.

Een beetje jaloers (een van de andere zonden) op het idee, en dan vooral de aandacht in het land, ben ik wel. Een tegenaanval valt dus binnenkort wel te verwachten! En voor gepaste suggesties sta ik natuurlijk altijd open.

7 antwoorden
 1. Peter Horsten
  Peter Horsten zegt:

  @Bas: Ja, dat bericht ging hier direct na de Ministerraad rond. Ik geloof dat het hier sneller bekend was dan in Nederland ;-)

  Toch ben ik niet zo bang. Vooral “handwerkers” en dat bedoel ik niet negatief, want daar zitten echte vakmensen en vele harde werkers tussen, gaan hier gebruik van maken. Maar eigenlijk konden die dat via diverse uitzendbureau’s nu ook al. Ook konden mensen zich al vanuit Polen in Nederland laten detacheren. Veelal deden ze dit vanuit hun eigen bedrijf. Diegenen die echt in Nederland wilden werken, die werken er dus al. Daar komen er nu wellicht nog een paar bij.

  Is goed voor de economie hier. Want ze werken zo veel mogelijk uren in Nederland om daarna hier het geld op te komen maken! Bedankt dus!

  Beantwoorden
 2. Bas Westland
  Bas Westland zegt:

  @Peter: Ik neem aan dat je het al gehoord hebt, maar vanaf 1 mei hoeft een Pool geen werkvergunning meer te hebben voor Nederland. Ze verwachten een flinke instroom, hopelijk blijven er voor jou nog een paar over daar ;-)

  Beantwoorden
 3. Peter Horsten
  Peter Horsten zegt:

  Wie niet waagt …. En dat geldt zeker ook hier. De succesvolle mensen hier hebben gewoon het lef om risico’s te nemen. Benutten hun creativiteit, netwerk, positiviteit etc. Gelukkig herken ik me daar wel in, dus vertrouw ik er wel op.

  Beantwoorden
 4. Bas
  Bas zegt:

  Hoi Peter,

  Keep me posted. Ik ben echt heel benieuwd wat je daar uit gaat halen. Want inderdaad, als ik de Polen een beetje ken, is dat een hele gewaagde.

  Inderdaad heb ik ook mailtjes gehad uit Polen van vrienden ‘we hebben euro 2012’, gevolgd door, wel 12 jaar na jullie, maar we hebben het wel.

  Beantwoorden
 5. Peter Horsten
  Peter Horsten zegt:

  @Bas: Eens dat Polen makkelijk over zichzelf en hun eigen land klagen. Ze zijn ook wat pessimistisch en inderdaad is alles in het Westen beter. Maar als een buitenlander aan ze komt, dan steekt de trots echt op. Vorige week was die trots weer echt goed voelbaar. “We hebben Euro2012!” was overal te lezen en horen. Tussen de regels door kon je lezen: “We zullen ze daar in het Westen eens wat laten zien”. Een wat dubbel/gespleten volk dus.

  Maar inderdaad is het bieden van ontwikkeling absoluut een goede. Wij gaan volgende week de markt in met de kreet: “Wij laten ons inspireren door jouw ambitie”. Die hebben we natuurlijk getest. En dat werkt tot op heden gigantisch goed. Hoewel het ook wantrouwen op wekt. Men is nl. gewend aan nogal traditionele structuren. En als daar dan een Nederlander praat over ambitie, dromen, balans werk/priv

  Beantwoorden
 6. Bas
  Bas zegt:

  Peter, even iets anders. Het verbaasd me dat je zegt dat Polen een trots volk zijn. Ik ben vaak in Polen geweest en ik had juist het gevoel dat ze met een nationaal minderwaardigheidscomplex rondlopen.

  Als je in de trein zit en je praat met mensen, is het altijd: tja, het is Pools, dus rotzooi. Natuurlijk rijd geen trein op tijd, het is Pools. Natuurlijk is dat kapot, het is Pools. Alles in het westen is veel beter.

  Het leegkopen ken ik wel, daar is men bang voor. De braindrain. Ik denk dat dat inderdaad meespeelt met dit soort zaken.

  Cijfers ken ik ook niet, helaas. Naar andere acties ben ik wel zeer benieuwd. Een suggestie die volgens mij goed is: opleiding. Ik heb sterk het gevoel dat bij die paar mensen die ik ken in Polen dat het aanbieden van een master / MBA studie iets is dat heel erg aanspreekt. Kom bij ons werken en na een half jaar mag je een MBA doen of zo.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *