De kleding van de IT’er: spijkerbroek of pak?

kleding itLopen echt alle IT’ers rond in spijkerbroek? En als dat écht zo is, wat draag je dan naar een sollicitatiegesprek? Monsterboard vroeg het aan vier IT-recruiters uit vier verschillende sectoren. Bas Westland was een van hen.

Hieronder vind je zijn antwoorden. Het volledige artikel met de meningen van de overige IT-recruiters lees je in het artikel op Monsterboard: Wat trek je aan op je sollicitatiegesprek?

Klopt het dat alle IT’ers in spijkerbroek en t-shirt rondlopen?

“IT’ers die wat dichter op de techniek zitten, zijn vaak wat introverter en letten daardoor minder snel op hun kleding. Maar zo’n generalisatie gaat natuurlijk niet altijd op. Het verschilt gewoon per persoon. Je hebt hippe IT’ers die erg over hun kleding nadenken en IT’ers die er zich wat minder om bekommeren.”

Maakt het als IT’er uit wat je draagt?

“In elke functie draait het om relevantie. Als jij een front-end-developer bent die regelmatig user interfaces moet bespreken met klanten, dan is het belangrijker hoe je eruit ziet dan wanneer je in de back-end bezig bent zonder klantcontact.”

En op je sollicitatiegesprek?

“Een pak is echt niet nodig. Niemand verwacht van een IT’er dat hij zich gaat overdressen. Sterker: ik denk dat het mensen eerder wantrouwend maakt. Of een pak moet echt bij je passen, omdat je het vaker draagt. Draag je liever een spijkerbroek, dan moet dat op een sollicitatiegesprek ook gewoon kunnen.

Is slechte kleding een afknapper?

“Ik vind persoonlijke hygiëne belangrijker dan wat je draagt. Ik zie liever iemand in simpele kleren die fris ruikt dan iemand in pak met een overhemd dat hij al drie dagen aan heeft. Dat geldt ook voor sollicitanten die geen klantcontact hebben, want je hebt altijd wel met collega’s te maken. Slechte hygiëne is dus wel een afknapper.”

Is het slim om te vragen naar de dresscode in een bedrijf?

“Het is inderdaad slim om van tevoren in te schatten wat de kledingstijl in een bedrijf is. Via social media kun je dat makkelijk achterhalen. En als je via een intermediair solliciteert, kun je aan diegene vragen wat de dresscode is. Als die dat niet weet, is het ook geen goede intermediair.”

Lees hier het volledige artikel over kleding en IT met de bijdragen van Ahold, Accenture en ING.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *