De marketeer als bottleneck?
[[image:bottleneck.jpg::left:1]]Op de blogs die ik lees over recruitment en aanverwante zaken kun je absoluut niet om het online aspect heen. En als adviseur denk ik dat ruim 80% van mijn werkzaamheden en adviezen op online vlak ligt. Als ik echter een aantal berichten van de afgelopen maand op een rijtje zet, lijkt het wel alsof de recruitmentadviseurs ver voor de muziek uitlopen. Bedrijvig Nederland lijkt nog (lang) niet zo ver.
Eerst de cijfers dan maar (gebaseerd op onderzoeken van Accountemps en Heliview):
– 90% van de Nederlandse bedrijven is niet aanwezig op netwerksites
– 4% van de bedrijven gebruikt LinkedIn en 8% gebruikt Hyves bij het werven van nieuwe medewerkers. In de meeste gevallen betreft het screening van nieuwe medewerkers.
– 90% doet niet aan podcasts
– slechts 2% maakt gebruik van de mogelijkheid te bloggen
– 9% maakt gebruik van online matchingtools
– bij 60% van de organisaties kan niet via de website worden gesolliciteerd
Ook de eerste resultaten van het onderzoek van Michel Rijnders op hrlog naar de vindbaarheid van vacatures van grote bedrijven in Google zijn weinig hoopvol. Van acht op de tien bedrijven zijn de vacatures niet geoptimaliseerd voor de zoekmachines.
En dat zijn dit over het algemeen ook nog cijfers gebaseerd op onderzoek onder grotere bedrijven. Als ook het mkb in deze cijfers meegenomen zou worden, zouden de percentages nog aanzienlijk dalen.
Toch valt het allemaal wellicht wel mee. Ruim de helft van de werkgevers is van mening dat nieuwe mediavormen een belangrijkere rol gaan innemen op de markt van werving en selectie. Werkgevers zien de potentie van bijvoorbeeld LinkedIn en Hyves zeker wel. Daar komt nog bij dat het hier vaak een samenwerking tussen verschillende afdelingen betreft. P&O moet samenwerken met marketing en IT. En misschien zit daar juist wel de bottleneck. Want wat toont recent onderzoek van Forrester aan: 68 procent van de marketeers geeft aan pas nieuwe technieken in te zetten als ze bewezen effectief zijn.
Het komt dus wel goed met die online werving als er maar (meer) ervaringscijfers over beschikbaar komen en de ROI in orde blijkt!
@Marco
Goed punt, HRM’ers zijn helaas niet de meest vooruitstrevende vakgroep. In ieder geval niet op ICT vlak. Inderdaad het probleem van de regie uit handen geven, maar misschien ook het probleem van communicatie/samenwerken met IT? En het beeld dat xx% van alle IT projecten niet goed lukt? Dat hoor ik ook vaak namelijk.
Een tijdje terug schreef ik dat je als professional niet strict beperkt moet blijven tot je eigen vakgebied. En dat (dus) HR professionals er goed aan zouden doen om ook eens ICT ontwikkelingen bij te houden.
Hopelijk is de nieuwe generatie HRM’ers wat meer ICT-vriendelijk.
@ Chris
Dat is het ‘m nu juist. De recruitmentadviseurs / bloggers vinden dat het wervingsproces veel efficienter en goedkoper kan. Maar werving wordt toch in eerste instantie aangestuurd vanuit de HR-afdeling. En daar vinden ze IT (want seo en een recruitmentsite zijn dat in hun ogen) eng, want technisch. Daarmee hebben ze het gevoel de controle uit handen te geven. Werving vanuit de black box. En de marketeer die hier dus een rol in zou moeten spelen wacht nog even af…
Je hebt gelijk dat er een goede kanalen- en middelenmix moet zijn en dat dus niet iedereen aan podcasting hoeft te doen.
Zeer goede post.
Misschien zouden we vaker moeten constateren dat, hoe graag wij (online bloggers) ook willen, de realiteit nog achter ons aanloopt wat betreft digitaal werven, SEO, etc.
Wel vind ik het moeilijk dat te rijmen met een groot tekort aan personeel en hoge W&S uitgaven. SEO/goed werven via de website zou voor veel bedrijven een effici
@Marco: Inderdaad: ervaringscijfers. Sinds ik vertel dat we 25% van onze kandidaten van LinkedIn halen verkoopt onze training LinkedIn recruitment erg goed ;-)