De recruitmentfee gaat verdwijnen!
[[image:headhunt_cartoon.jpg:Headhunter:left:0]] Mijn stelling is dat de recruitmentfee ‘as we know it’ – een % van het jaarsalaris van de geplaatste kandidaat – gaat verdwijnen. Door de opkomst van allerlei zoektechnologieën en -agenten, alsmede sociale netwerken wordt het vinden van een CV (of iets wat daarop lijkt, zoals een LinkedIn profiel), steeds minder onderscheidend. De klant kan namelijk zelf al zien waar de targets zitten. Wat moeten we dan als headhunters wel gaan doen?
Bij een start van een opdracht lever ik tegenwoordig eerst een marktonderzoekje af bij de klant. Ik maak een inventarisatie van de potentiële kandidaten door een search te doen in onze database op de trefwoorden van de vacature, waarbij ik een aantal categorieën uitsluit (reeds geplaatst, freelancers, niet beschikbaar, niet bemiddelbaar, etc.). Dat vul ik aan met een search op LinkedIn met dezelfde trefwoorden, waarbij ik me ook beperk tot de kandidaten die de ‘career opportunity’ optie hebben aanstaan. We willen natuurlijk niet spammen! Dat combineren we met een search in de database van Monster van de afgelopen drie maanden.
Dat onderzoekje geeft vervolgens een aardig (maar uiteraard enigszins vervuild, want niet ontdubbelt) beeld van de marktpotentie voor de vacature. Vervolgens vertellen we de klant per week hoe die aantallen worden gescreend, nagebeld, gemaild, etc. Vervolgens bepalen we samen met de klant wie van de geïnteresseerden wij bij e-people gaan spreken en vervolgens de klant.
Kortom, de hele flow en daarmee dus de hoeveelheid werk is transparant geworden voor ons en daarmee de klant. Dat geeft mogelijkheden voor een open calculatiemodel op verrichtingenbasis. Bij een aantal lange termijnklanten, die onze inzet vertrouwen, doen we dit al. Voordeel: je wordt als bureau altijd betaald voor het werk wat je doet, maar de klant betaalt ook nooit te veel als het een keer wat makkelijker gaat. Als een vacature pittig is krijg je veel betaald en als dat niet zo is, niet. Vergis je niet in hoeveel klanten denken dat je slapend rijk wordt met ons vak. Die argwaan haal je hier in één keer mee weg.
In enkele gevallen werken we zelfs met een door de klant geleverde targetlijst die we voor een afgesproken uurtarief nabellen. Alles wat daaruit komt qua aannames is fee-vrij, we maken onze marge met de uren. Worden mijn concurrenten al bang? Mooi zo, want dit wordt de toekomst ‘and you’d better be ready for it’!
@Hans: bedankt voor het compliment. Ik neem aan dat jij de Hans Dekker van Search Partners bent (volgens LinkedIn)?
Geweldig!! Heel goed plan.
Aan de andere kant leveren we werkgevers juist de dienst om al die zaken van ze over te nemen.
Wij specialiseren ons, houden ontwikkelingen in onze markt bij. Zij doen dat weer in hun markt. Omdat ik overal een recept voor brood kan vinden betekend dat nog niet het einde van mijn bezoeken aan de bakker.
Maar hoe dan ook een perfect idee
Hans
En inmiddels heeft ook Sprout het overgenomen: https://www.sprout.nl/artikel.jsp?id=1038897
De discusie loopt nu ook op hrlog.nl: https://www.hrlog.nl/2007/10/18/recruiters-opgelet/
Ondanks dat ik denk je uiteindelijk wel eens gelijk zou kunnen krijgen zijn er (gelukkig) ook nog veel klanten die wel zouden k
Super! Slim om je op deze manier te onderscheiden!
Klasse, kan niet anders zeggen. Zoals altijd zijn jullie weer erg vooruitstrevend in recruitment land. Ik denk dat heel veel partijen dit niet zullen durven. En heel veel bedrijven hebben nog niet de kennis om goed te zoeken. Maar het is goed dat je nu al zo ver vooruit denkt, want ik vrees dat het nog minimaal 2 tot 3 jaar duurt voordat de meeste bedrijven echt zo ver zijn.