De waarde van een functietitel

Het lijkt wel of er een verband bestaat tussen de vraag naar werknemers en de verandering van functie titels. M.a.w. hoe groter de vraag naar personeel hoe meer ‘gepimpte’ functie namen de markt in geslingerd worden. Hoevaak komt het niet voor dat een functie allerlei andere namen krijgt waardoor er een volledig verkeerd beeld wordt geschetst van de eigenlijke werkzaamheden. Lees de gemiddelde vacaturelijst op internet maar eens door. Je komt er de mooiste functies tegen.

Neem nu de functie van een verkoper . Ik noem er even een paar varianten die ik recentelijk tegenkwam: sales representative, account manager, sales manager, client manager, sales executive, sales director etc. Het is verwarrend voor kandidaten, voor bestaande werknemers maar ook de klanten waar de nieuwe verkoper verantwoordelijk wordt. Buiten het ego van de persoon in kwestie te strelen voegt het upgraden van de titels niets toe. Ik ben benieuwd hoe een verkoper over 15 jaar wordt geworven. Ik zie de kop van de vacature al voor me. Gevraagd: Super Senior Client Sales Service Managing Director.

1 antwoord
 1. Bas van de Haterd
  Bas van de Haterd zegt:

  Bekend probleem, komt veel voor ja. De meest aan inflatie onderhevige titel is natuurlijk die van senior vice president. Bij ABN AMRO zijn zelfs de bewakers voortaan vice president bewaking.

  Maar het is inderdaad triest. Vooral in de sales is het best erg, de vraag naar account managers die enkel telefonisch contact hebben omdat de term telemarketeer zo slecht staat. In IT is het net zo erg trouwens, business consultant want niemand wil meer ICT consultant zijn, en ook in organisaties wordt dit voluit uitgedragen. Nee, het zijn geen ICT consultants, wij denken namelijk mee met de klant, dus we zijn business consultants. Ja maar, je bent toch bezig om ICT pakketten te implementeren? Ja, maar wel vanuit klant perspectief. Eeh, dat lijkt me logisch, maar je doet toch aan ICT pakketten implementeren? Ja. Dan ben je dus ICT consultant. Nee, want…

  Het probleem is vaak dat het idee leeft dat een functie elders veel minder is dan bij de organisatie zelf, en dus geven ze het een andere titel!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *