De wondere wereld van Quintura

[[image:quintura_copy2.gif::left:0]]Het is alweer een tijdje stil rondom zoekmachine Quintura. Deze zoekmachine van Russische makelij presenteert zoekresultaten op basis van semantiek. Bij semantiek draait het om verwantschap van woorden met elkaar. Door de context rondom woorden te analyseren kan achterhaald worden door een softwareprogramma of het bij het woord spar om de boom of om de supermarkt gaat. Quintura presenteert haar zoekresultaten dus op basis van semantiek en doet dat op een visueel aantrekkelijke manier.

De zoekterm wordt in een “cloud” getoond. Naast de zoekterm worden dus gerelateerde woorden getoond. En hoe groter deze woorden, hoe relevanter. Je kunt vervolgens zelf de zoekresultaten anders ordenen door met je muis op één van de termen te gaan staan.

Er zijn zelfs experts die beweren dat Quintura een betere zoekmachine is dan andere zoekmachines. Juist door het gebruik van semantiek worden irrelevante zoekresultaten geminimaliseerd. Dat is althans het uitgangspunt.

De proef op de som: ik voer de titel van een van mijn eerste blogs Pullfactoren MKB in in het zoekveld.

[[image:screenshot_quintura_copy3.png::center:0]]

Naast enkele lidwoorden (en het woord ‘onbekend’, het derde woord uit mijn blogtitel!) wordt dus Emploit (rechtsboven in de cloud) prominent getoond. Nou betoogde ik in mijn blog al dat er weinig bekend is over pullfactoren in het MKB. Er zijn dus niet veel zoekreultaten die hierop scoren. Maar vanuit semantisch oogpunt bezien is het koppelen van de betekenis van pullfactor of mkb aan emploit toch wel wat vreemd. Of zit er toch nog een hele taalkundige wereld achter emploit?

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *