Do not feed the IT-Hero!

Definitie: IT-Held= Iemand werkzaam in de IT branch die alles oplost vanuit zijn drie talenten: Enthousiasme, Hulpvaardigheid en zelfvertrouwen.  [[image:itheldklein.jpg::center:0]]Ik kom ze vaak tegen de IT-helden en ze zijn prettig gezelschap.

De IT omgevingen van IT helden tegenkomen is minder plezierig. Zo’n omgeving is niet of slecht gedocumenteerd, mist samenhang, is continue onderhevig aan storingen en hangt aan elkaar met houtje-touwtje oplossingen. Je repareert 1 ding en drie anderen vallen om. De IT-held vliegt dan ook (letterlijk en figuurlijk) van de ene naar de andere gebruiker om problemen op te lossen. Omdat de “oplossing” tijdelijk van aard is en bekend is bij onze man met de cape is het snel verholpen.

Doordat workaround en oplossing niet van elkaar worden onderscheiden zorgt dit voor een continue stroom van werk in onze branche en is de werkweek van onze held ruim boven de 40 uren. De instabiliteit ligt dan ook niet bij de Held, die zijn uiterste best doet maar bij de leverancier van de software (vaak Microsoft) of de hardware leverancier. Computers gebouwd door de IT-held en voorzien van OS/2 draaien jarenlang probleemloos.
 Hoe wordt iemand IT-held? Natuurlijk zijn de meeste van ons ruimschoots voorzien van  de bovengenoemde talenten. Maar de werkomgeving voedt ook dit gedrag.. Er zijn immers genoeg methoden om problemen structureel aan te pakken. Het is echter veel leuker om dagelijks complimenten te horen dat je weer een probleem hebt opgelost dan proactief problemen voor te zijn. Collega’s om je heen zouden vragen wat doet die man hier eigenlijk? We hebben nooit storingen!
 
Dus help je bedrijf, laat je telefoon staan en gebruik van het aanwezige helpdeskformulier. Wees genereus in het geven van complimenten dat je weer probleemloos hebt kunnen werken. Vraag om structurele oplossingen en voldoende capaciteit voor de IT afdeling. Luister naar de gegeven adviezen en vervang hard en software tijdig en niet als het onherstelbaar gecrashed is.
 

Namens de vele gezinnen van IT helden, de (financieel) directeur van je bedrijf, hard- en software leveranciers en het vakgebied IT bedankt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *