Elke sollicitant heeft 92% kans op een afwijzing!

Vrijwel elke intermenselijk boodschap bevat tekst, of het nou een face to face gesprek is, een e-mail, een artikel op ’n blog, een msn/skype boodschap, of een SMS.

Sinds 17 jaar ben ik actief in de personele branche, ik heb al heel wat CV’s beoordeeld.
Vaak ontvang je een ‘standaard CV’, tegenwoordig mag je blij zijn als daar een klein begeleidend schrijven bijzit, meestal in de vorm van een e-mail.
Ik pleit hier zeker niet voor een terugkeer van de reguliere papieren sollicitatie, integendeel!

In de huidige markt kunnen werkzoekenden kiezen uit een ruim aanbod vacatures en dus solliciteer je even tijdens de lunch of door een paar kliks via een jobboard, vrijwel altijd weer met een standaard CV. En daar ligt nou net het probleem.

Ik vertel kandidaten in mijn gesprekken altijd dat ik vooral let op wat ze niet zeggen in hun gesprek, de Non Verbale Communicatie (NVC). Daar letten we allemaal (bewust of onbewust) op, maar voor ons executive searchers en recruiters is het ons vak.
Naast de NVC is er ook nog de toon (die de muziek maakt).
Als de NVC en de toon hetzelfde zegt als de tekst dan heet de boodschap congruent te zijn, je “voelt” dan als het ware dat de boodschap ‘echt’ is.
In deze context misschien een leuk voorbeeld: Onlangs hoorde ik een 13-jarige jongen over een klasgenoot zeggen: ‘Online is hij OK, maar op school is het een nerd’
Zo belangrijk is dus de tekst!

Omdat 92% van de boodschap geen tekst is is mijn stelling dus dat elke sollicitant 92% kans heeft om afgewezen te worden bij sollicitatie.

Conclusie: Customize je CV door te onderstrepen (niet letterlijk) wat relevant is en al het andere te minimaliseren, zo lees ik wel eens dat iemand de basisschool heeft gedaan, interessant!

1 antwoord
  1. Bas Westland
    Bas Westland zegt:

    @Rutger: Geinige invalshoek, zo had ik het nog niet bekeken. Grappig vind ik dat het beste CV NOOIT (echt NOOIT) de beste kandidaat is voor een vacature. Het CV waar mijn klanten mee weglopen is in vlees en bloed bijna altijjd een tegenvaller. Mijn beste advies is altijd: een CV moet verleiden om uit te nodigen, NIET informeren. Met jouw analyse blijkt toch 92% van de informatie niet in het CV te staan, dus zo zie je maar.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *