En welke harde functie-eis gaat u laten vallen?

Dat is meestal mijn afsluitende vraag, nadat ik een uur heb gesproken met een opdrachtgever bij een intake over een vacature. In eerste instantie kijken ze me dan even glazig aan, want het waren toch harde functie-eisen waar we het over hadden. Maar dan zeg ik meestal: “Zal ik even uitleggen wat ik bedoel?” Meestal stel ik dan tot hun grote verwarring nog een vraag:

“Wanneer bent u voor het laatst van baan gewisseld om vervolgens precies hetzelfde te gaan doen?”. Vaak is het antwoord dan: “Uhhhhh…..”. “Precies”, zeg ik dan, “waarom zou een sollicitant op deze vacature dat dan wel moeten doen?” Mijn punt is natuurlijk dat iedereen een uitdaging zoekt in een nieuwe baan en dus iets wil leren, wat ie nog nooit heeft gedaan. Als je mensen aanneemt die het allemaal al kunnen, haal je namelijk verloop in huis: die mensen vervelen zich namelijk in no time te pletter en zijn weer weg, zit je weer met een vacature. Of, nog erger, omdat de functie-inhoud geen argument was, heeft u maar flink de portemonnee getrokken en zijn nu al zijn collega’s vertrokken, omdat u een nieuwkomer meer heeft betaald dan uw bestaande medewerkers. Tsja, wij in de werving & selectie worden er natuurlijk niet armer van ………..

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *