#eRecruitment15 & Scrum – manage je recruitmentproces

emerce e-recruitmentDe scrummethode wordt met name gebruikt door ICT developers. Het is een kortcyclische manier van werken, waarbij in korte sprints wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een product zodat het product tussentijds kan worden aangepast. Dit beperkt de risico’s van langere projecten waarvan de klant pas na een jaar iets kan zien.

Niet voor niets was op Emerce e-Recruitment 2015 het onderwerp van de drie sessies in de Studio Scrum. Zelf had ik tot een tijd terug scrumteams niet direct geassocieerd met recruitment, maar wat een vergissing was dat. Scrum is ideaal om je prioriteiten te bepalen als recruitment team, overzicht te kunnen behouden op alle lopende procedures, en ervoor te zorgen dat je je doelen kan bereiken, ondanks de waan van alle dag.

Fleur Wennink van Booking.com vertelde in haar sessie over “Lean Coffee”; een manier van kennis delen binnen je team. En dat op een effectieve en snelle manier, iets wat mij erg aanspreekt omdat ik niet het geduld heb in urenlange discussies te zitten waar geen einde aan lijkt te komen. Nog beter is dat de “Coffee” ook een mcFlurry mag zijn, of desnoods pizza’s, je hoeft dat niet te letterlijk te nemen.

Rondom het thema “Sourcing” doen we een sessie samen met Fleur, en ik ben om. Binnen 30 minuten hebben we drie onderwerpen gekozen, besproken en van elkaar geleerd wat we wilden leren. Een fijne manier van kennis delen – in dit geval met 10 andere vakgenoten op e-Recruitment, dus naast een handige way of work ook heb ik ook nog een paar take- aways op het gebied van sourcing meegenomen. Hoe het werkt? Zo dus:

emerce erecruitment 2 emerce erecruitment 3

De volgende sessie die ik mocht modereren ging wederom over scrum, en dit keer lag de nadruk op het bepalen van prioriteiten. De sessie “Scrum en Recruitment: a match from heaven” werd gegeven door Remco Molenaar van Netwerven, en hij gaf heel terecht aan dat recruitment een dusdanig breed vakgebied is, dat het stellen van prioriteiten soms lastig is. Zeker in recruitment teams, waar iedereen vaak andere wensen of prioriteiten heeft. De taak van de “product owner” is daarom onmisbaar, hij of zij is degene die (gezegend met een lange termijnvisie) de knopen uiteindelijk doorhakt.

emerce erecruitment 4

Ook tijdens deze sessie gingen we in groepjes uiteen, om te bepalen welk onderwerp we (hypothetisch gezien) als eerste zouden willen aanpakken op het gebied van recruitment. In de eerste 5 minuten schrijft iedereen afzonderlijk op wat voor hem/haar belangrijk is, daarna hadden we een x-aantal minuten om te bekijken of er overlappingen zitten in de wensen, en als volgende stap kon iedereen aangeven welk van de drie punten als het meest belangrijk wordt gezien. De product owner is degene die de uiteindelijk keuze maakt – waarna het hele team weet waarmee aan de slag te gaan.

emerce erecruitment 5

Sessie drie in de Studie ging nog iets dieper in op scrum, onder leiding van Scrum Master Guy Lagrand van Scrumworks. Zijn verhaal ging voornamelijk over het type mens dat geschikt is voor scrum. Minder relevant voor recruitment vond ik, maar in het geval wij ooit op zoek moeten naar een Scrum Master; de ideale persoon is vooral iemand die graag wilt samenwerken.

Niet alleen op projectniveau kun je scrummen, maar zeker ook op vacature niveau. Op die manier kun je enorm goed monitoren hoe de procedures gaan, en waar aanvragen eventueel vastlopen. Met je team samen kun je knelpunten ook sneller oplossen (kruisbestuiving), mits je dit natuurlijk op regelmatige basis doet.

emerce erecruitment 6

Tijdens deze (korte) bijeenkomsten (“stand-ups’, en ja, je moet er bij staan) kun je met je team door de volgende vragen heen gaan:

1. Wat heb ik gedaan sinds de vorige meeting?
2. Wat zijn de nieuwe opdrachten? Prioriteiten?
3. Wat ga ik doen tot de volgende meeting?
4. Welke issues heb ik en waar heb ik hulp nodig?

Wat mij betreft dekte de sessietitel van Netwerven; Recruitment en Scrum; a match from heaven eigenlijk wel de lading. Een leerzame dag in de Studio op #e-Recruitment15, en wellicht het einde van het chaotische leven van de aanwezige recruiters.

Britt van Capelleveen

1 antwoord
  1. Bas Groeneveld
    Bas Groeneveld zegt:

    Leuk is om bij het prioriteren van wensen ‘planning poker’ toe te passen. Bij planning poker moet ieder individu een waarde geven aan een wens, via een digitale of fysieke spelkaart. Dit gebeurt onafhankelijk van elkaar. Als iedereen daarmee klaar is kun je beginnen met discussiëren waarom een wens volgens jou complexer is, en op deze manier wijzen de belangrijkste wensen zich vanzelf.

    Natuurlijk vertoont het veel overeenkomsten met wat er hier al geschreven is, maar ik denk dat het toepassen van zulke spelelementen zich erg goed leent voor een flexibele methode als Scrum.

    Ik pretendeer geen expert op dit gebied te zijn, maar ‘Google is your friend’ :)

Reacties zijn gesloten.