Heren headhunters: U bent gewaarschuwd!

[[image:headhunter.jpg:Headhunter:left:0]]Al een tijdje geleden liet ik weten in mijn voorspellingen voor 2008 dat de fees voor executive search (het vinden van management en directieleden) buitensporig hoog zijn in verhouding tot het werk wat er voor wordt verricht. Als je zo iets roept, moet je natuurlijk ook zelf als "headhunter" daar wat aan doen. Zo gezegd, zo gedaan.

Tegelijkertijd met de launch van onze nieuwe website (één dezer weken), gaan we executive search introduceren tegen een flat fee van 10.000 Euro. Let wel, dit is hetzelfde als onze minimum-fee voor een reguliere werving & selectie-opdracht. Ben ik gek geworden? Bepaald niet! En ik zal uitleggen waarom. In de huidige tijd kan een 'executive' het zich niet veroorloven om niet zichtbaar te zijn. Zijn of haar eigen PR bepaald immers zijn marktwaarde.

Met de huidige sociale netwerken (business, alumni, etc.) in combinatie met de laatste zoektechnologie op internet is het kinderspel om executives op te sporen, zeker als je dat vergelijkt met een goede IT-professional. Je toegevoegde waarde als recruiter zit hem dan dus alleen nog maar in het doen van een heel goede intake bij de klant, het benaderen van de executive op de juiste 'tone of voice' en het afnemen van een degelijk interview.

Aanbod zal er genoeg zijn. In de huidige diensteneconomie neemt namelijk het aantal hoger opgeleiden steeds meer toe. Daarmee neemt enerzijds de behoefte aan managers af (hoger opgeleiden hebben namelijk minder aansturing nodig, dus je kunt met één manager veel meer mensen aansturen) en anderzijds het aanbod toe (al die hoger opgeleiden willen namelijk graag manager of executive worden). Als je een beetje economie hebt gestudeerd, weet je wat dat betekent: veel aanbod + weinig vraag = lagere prijs. Ik sprak al geruime tijd veel managers en executives over hun loopbaan, maar moest ze vaak doorverwijzen naar een paar heren in een oude villa.

Met de introductie van deze flat fee is die tijd voorbij. En als we ons werk goed doen, hebben we er ook nog eens een klant bij voor het reguliere werving & selectiewerk van IT en internet professionals. Wie van mijn collega's durft en doet mee?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *