Het sollicitatiegesprek; een interview van twee kanten!

Het sollicitatiegesprek

Bleh, je bent helemaal uitgekeken op je huidige baan. Tijd voor wat nieuws! Als PHP- of .NET Developer geen enkel probleem, want werkgevers staan voor je in de rij. Maar hoe gedraag jij je als je op gesprek gaat? Ben je wel kritisch? Jij interviewt ook je nieuwe werkgever! 

Braaf knikkend zit je in een kruisverhoor, want je nieuwe werkgever keert je binnenstebuiten en wil alles van je weten. Maar draai de rollen eens om: is deze nieuwe werkgever jou wel waard? Als werkzoekende zou je minstens net zoveel vragen moeten stellen aan je (eventuele) nieuwe baas als hij aan jou. Want je staat op het punt om jouw kostbare tijd en energie te investeren in een wildvreemd bedrijf, en zelfs meer dan dat! We weten immers allemaal hoe je energielevel keldert wanneer je niet gelukkig bent op je werk en niet te versmaden, de enorme impact die dit heeft op je privéleven en je gezondheid.

Wees jezelf

Maak een goede keuze en zorg ervoor dat jullie werkelijk matchen op alle levels. Hoe je dat doet? Wees jezelf. Je wilt dat ze jou aannemen, en niet een of andere rol die je speelt. Zijn ze niet geïnteresseerd? Dan heb je niet gefaald, je bent gewoon niet de persoon die ze zoeken.

Stel kritische vragen aan je nieuwe manager

Veel sollicitatiegesprekken zijn – jammer genoeg – heel standaard. Managers hebben meerdere gesprekken per maand en dreunen een voorspelbaar lijstje af. Bedenk zelf wat jij belangrijk vindt aan een werkgever en stel dus vragen tussendoor. Zo krijg je waarschijnlijk een veel leuker gesprek en kom je er tegelijkertijd achter of je hier eigenlijk wel wílt werken.

Laat je niet opjagen

Als je een gewilde IT’er bent, dan kun je flinke druk ervaren als je ergens op gesprek bent geweest. Je wordt soms bijna gedwongen om direct een keuze te maken. Maar laat je vooral niet opjagen en zorg dat je vergelijkingsmateriaal hebt. Het is echt niet erg om te zeggen dat je die week nog een of twee gesprekken bij andere bedrijven hebt. Zo kun je immers een weloverwogen keuze maken waar je lang plezier van hebt.

5 vragen aan je baas

Dit zijn vragen die we bij HEBBES ook stellen bij een intake: Hoe zou je de werksfeer omschrijven? Wat is hier niet leuk? Waar word ik op afgerekend? Wat zou ik kunnen toevoegen aan het bedrijf? Welk soort mensen passen hier bijvoorbeeld helemaal niet?

Welke vraag zou jij stellen aan je toekomstige werkgever?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *