Hoe blijf je op de kandidatenradar als je geen vacatures hebt?
Het eerste waarop wordt bezuinigd als het slechter gaat is marketing en dus ook arbeidsmarkt-communicatie. In de afgelopen periode was dit goed te merken. In korte tijd reduceerde het aantal vacatures en uitingen drastisch. Nu het weer beter gaat blijkt het niet per sé eenvoudig om kandidaten te vinden. Dit probleem heb ik nu helaas al een paar keer zelf ondervonden. Het nadelige gevolg van de bezuinigingen is, dat je opnieuw kunt beginnen met je arbeidsmarktcommunicatie als het beter gaat. Ik ben op zoek naar een oplossing. Ik hoop dus op een beetje discussie om tot een top 10 met tips te komen die er voor zorgt dat je op de kandidatenradar zichtbaar blijft.
[Picture credits: stock.xchng]
Het ene moment stroomt het geld, dan gaat de kraan dicht
In tijden van economische voorspoed kan het vaak niet op. Er is dan het nodige budget voor arbeidsmarktcommunicatie beschikbaar. Die budgetten slinken hard zodra het minder gaat. Er zijn geen vacatures, er worden mensen ontslagen, dus waarom geld uitgeven aan werving en/of arbeidsmarktcommunicatie? Vacatures worden offline gehaald.
Mijn gevoel zegt me dat dit niet de juiste weg is.
De werving opnieuw opstarten kost tijd
Zodra het beter gaat, worden leidinggevenden ongeduldig en willen ze liefst morgen nieuwe medewerkers. Maar al meerdere malen heb ik ervaren dat het zo’n 3 maanden duurt om een voldoende stroom sollicitanten te krijgen na een economisch mindere periode. Deels valt dit denk ik te verklaren door het feit dat het even duurt voordat kandidaten weer durven te switchen van baan. Aan de andere kant vermoed ik dat het even duurt voordat je als bedrijf weer zichtbaar bent in de arbeidsmarkt.
De grote vraag: Kan dit korter?
De grote vraag is nu of deze termijn van 3 maanden te bekorten is. Deels zul je hiervoor in slechte tijden ook open en eerlijk moeten blijven communiceren en met de markt in gesprek moeten blijven. Sociale media kunnen ons daarbij nu beter helpen dan voorheen. Daarnaast is een actieve aanpak gewenst zodra het beter gaat. De grote vraag blijft wat nu de echte tips en trics zijn?
Wat zijn jouw ervaringen? Komt dit patroon je bekend voor? Wat zijn de oorzaken? Heb je zelf beproefde oplossingen? De lijst met tips en tricks zal ik zo veel mogelijk beproeven en binnenkort ook met jullie delen. We kunnen natuurlijk ook discussiëren via Twitter: @peterhorsten.
@Bas: Dank! De Oracle case is bekend. Nu vermoed ik dat een groot bedrijf, een echt merk, als Oracle dat iets makkelijker kan doen dan een MKB-er. Zoals je terecht opmerkt zijn er wel tools om dat gat te dichten, waarvan social media een hele krachtige begint te worden.
Over die talent pool had ik nog niet zo actief nagedacht. In principe hebben we die overigens wel. Wij hebben in de afgelopen tijd een database aan kandidaten opgebouwd en die hebben we recent ook weer benaderd. Op die manier hebben we inderdaad snel een aantal nieuwe kandidaten geworven.
Die talentpool kunnen we echter nog actiever op de hoogte houden. Bedankt voor de tip!
@Peter: Ik denk dat dit korter kan door een echte Talent Pool te bouwen en daar regelmatig aandacht aan te besteden. Ga je als werkgever dus gedragen als een bureau en bouw een bestand op.
De case van Oracle is bekend neem ik aan? Die zeiden gewoon bij de voorlaatste crisi daty ze op dat moment geen mensen nodig hadden, maar dat mensen zich konden melden, zodat ze vooraan stonden als de deuren weer open gingen.
Met de huidige tools (w.o. social media) is het vrij eenvoudig deze groep aan je te binden door e-mail nieuwsbrieven, brown bag sessie’s etc. zonder bakken met geld uit te geven.