Hoe lang kun je door gaan?

Wellicht een keer een post met een wat andere teneur. Dit keer niet over werven, maar over afscheid nemen. Wat te doen met een medewerker die zeer getalenteerd is, maar waarbij het niet lukt om met elkaar dit talent te benutten. De persoon in kwestie houdt zich bijvoorbeeld structureel niet aan afgesproken deadlines, komt toezeggingen niet na. Op een ander moment verrast hij je weer met een ongelooflijk mooi resultaat. Wanneer is de maat vol?

Het betreft hier een meer "senior" medewerker. Hij is begin 30 en ontwerpt prachtige websites. Het is inhoudelijk een hele goede professional. De
communicatie met hem is nogal complex. Op zich kan ik goede gesprekken
met hem voeren, maar aan de andere kant is het weer iemand die
ongelooflijk in zichzelf gekeerd kan zijn. Voor menige taak lijkt hij zich te goed te voelen en hij kan zich regelmatig moeilijk focussen. Hij lijkt dan snel afgeleid en komt dus eerder gemaakte afspraken niet na. Op andere momenten spreekt hij nadrukkelijk zijn loyaliteit uit, geeft hij aan er vol voor te gaan en verrast hij met geweldige voorstellen en oplossingen.

Een goed voorbeeld voor de meer junior collega's is hij echter niet. Feitelijk heeft hij een voorbeeld rol, maar het ene moment is dit een goed voorbeeld en op het volgende moment is hij een slecht voorbeeld. Vanzelfsprekend heb ik de persoon in kwestie hier al regelmatig op aangesproken. Deze gesprekken zijn zeer constructief en we komen tot goede afspraken. Het gaat dan meestal een paar dagen tot een week goed en dan verslapt het weer.

Al meerdere malen was voor mij de maat vol en stond ik op het punt om afscheid te nemen. Voor hem kunnen we makkelijk twee meer gemotiveerde mensen aannemen. Maar dan komt hij toch weer met zo'n onverwachte verrassing.

Het blijft dus zoeken naar het hem laten vinden van zijn talenten en deze met elkaar benutten. Maar we kunnen hier niet oneindig naar blijven zoeken. Ondertussen blijf ik dus wel zoeken naar de juiste aanpak.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties, meningen, adviezen, spiegelmomenten.

2 antwoorden
  1. Bas Westland
    Bas Westland zegt:

    @Peter: Tsja, hoevaker jij hem laat wegkomen met het niet nakomen van afspraken, hoe meer je hem beloont daarvoor en hoe vaker hij dat gedrag gaat vertonen. Uiteindelijk moet je de afweging nmaken of die positieve zaken afwegen tegen de negatieve vwb zijn performance, maar ook vwb de indirecte negatieve effecten die zijn gedrag op de junioren heeft. Wat is dan je optelsom?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *