Hoe maak je promotie in de IT?

Promotie in de ITIs een stap omhoog de enige manier om een hoger salaris te krijgen als IT’er of is verdieping in de breedte ook goed? Monsterboard schreef een artikel over het maken van promotie binnen de IT en vroeg onder meer Bas om zijn input. Hieronder vind je een aantal van zijn antwoorden. Tipje van de sluier: met alleen hard werken kom je er niet.

Wanneer noem je iets een promotie?

Bas Westland: “Hetzelfde doen voor meer salaris noem ik in elk geval geen promotie. Ik zie promotie als het uitvoeren van een functie met meer verantwoordelijkheid. Doorgaans praat je dan over het managen van mensen of projecten, maar je kunt ook promotie maken door gewoon heel goed te worden in je vak. Dan word je hyperspecialist en een vaandeldrager op een bepaald technologiedomein. Je geeft dan geen leiding aan personen maar aan de technologische competentie. Je zorgt er zo voor dat jouw bedrijf altijd op dat gebied vooroploopt.”

Kan iedereen promotie maken?

Bas: “Iedereen kan promotie maken, maar het is afhankelijk van je ambitie. Het mooie aan werken in de IT is dat het bij uitstek het vakgebied is waar je ook een hoger salaris kunt krijgen door gewoon beter te worden in je vak.”

Moet je per se manager worden om promotie te maken?

Bas: “Nee, gelukkig niet. Zoals gezegd kun je in de IT ook stappen zetten door hyperspecialisatie. Alleen kan dat niet binnen elke organisatie. Vooral bij eindgebruikers zit je op een gegeven moment qua IT-kennis wel aan je max en kun je alleen maar hogerop komen door een leidinggevende rol te nemen. Maar dat is niet waar alle IT’ers gelukkig van worden, omdat ze dan minder inhoudelijk met hun vak bezig zijn. Dan moet je kijken of je niet beter naar een IT-bedrijf moet overstappen, daar waar de echte software-ontwikkeling zit.”

Kan je salaris ook groeien als je geen manager wordt?

Bas: “Bij bedrijven die hypervakmanschap waarderen, kun je als zogeheten competence lead vaak net zoveel verdienen als een zware IT-manager. Management is ook maar gewoon een vak, net als IT. Waarom zou dat altijd belangrijker zijn dan techniek?”

Wat moet je doen om promotie te maken?

Bas: “Zorg dat je je actief aanmeldt voor projecten die van strategisch belang zijn in het bedrijf. Dan draag je bij aan iets wat van waarde is en speel je jezelf in de kijker. Het is per bedrijf verschillend wat voor hen belangrijk is. Bij het ene bedrijf staat innovatie centraal, bij het ander kostenbesparing, continuïteit of klantgerichtheid. Kijk wat waardevol wordt geacht en draag daar gericht aan bij. Met alleen maar hard werken kom je er niet.”

Lees hier het hele artikel op Monsterboard.nl met alle antwoorden van Bas en die van Dennis Schutte van Accenture.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *