schaars it talent werven en verleiden

Hoe verleid je schaarse IT’ers?

schaars it talent werven en verleidenIT’ers zijn gewilde werknemers en worden daarom veelvuldig benaderd door recruiters om toch vooral bij hen te komen werken. Niet iedereen zit daar op te wachten, getuige de blacklist die onlangs werd opgesteld door een IT’er die vindt dat sommige recruiters over de schreef gaan met hun verzoeken. Hoe moet je deze groep dan wel benaderen om succesvol te zijn? We vroegen drie recuiters over hun aanpak. Krijgen zij wel eens klachten?

‘Als je op een meisje afstapt, vraag je toch ook niet of ze meteen kinderen wil?’

‘Om te beginnen moet je weten wat je te bieden hebt. Dat is een stap die volgens mij heel veel recruiters overslaan. Goed nadenken waarom jouw bedrijf en functie interessant is en welke mensen dat zou kunnen aanspreken. Kijk naar de specifieke zaken die interessant kunnen zijn voor IT’ers en die jou onderscheiden van de concurrent. Communiceer dat vervolgens ook zo concreet mogelijk. Recruiters hebben nogal de neiging om te spreken in termen als ‘fantastische uitdaging’ en ‘veel leuke projecten’, maar voor de beta’s is dat vaag taalgebruik. Wat is fantastisch, wat is veel? Een Linux-engineer wil bijvoorbeeld graag weten hoe groot de omgeving bij de klant is en hoeveel servers er draaien. Dus als ik een benader-mail stuur, dan zet ik dat al in de subject: ‘Ik heb 2000 Linux-servers wachten voor je’.

direct zijnIk kom dus ook meteen to-the-point. Het heeft geen zin om eerst om de brij heen te draaien, want zij weten ook wel als ze een bericht van een recruiter krijgen, wat de bedoeling is. Vervolgens ga je het gesprek aan en kun je een persoonlijke band met iemand scheppen en dan hoeft het niet alleen meer puur over de baan te gaan. Het eerste bericht is gewoon heel kort om te vragen of iemand überhaupt interesse heeft. Ik ga dan nog geeneens vragen om een cv of een interview. Als je op een meisje aan de bar afstapt, vraag je ook niet of ze meteen kinderen wil. Dan begin je ook met ‘hoi’.

IT’ers kun je beter digitaal benaderen, want de meesten hebben een hekel aan bellen. Zeker met een recruiter. Mailen is dus een goede optie, maar je kunt ook denken aan een chatbericht sturen via Skype, een sms of een WhatsAppje. Zolang je IT’ers niet spamt vinden ze het niet irritant. Dus wanneer het onpersoonlijk is en niet op die persoon getarget. Laat duidelijk zien dat je weet wie je benadert. Door zijn naam te benoemen, de naam van zijn huidige werkgever, projecten waarvan je weet dat hij daar aan gewerkt heeft. Laat zien dat je het tegen een mens hebt. Ik heb daardoor nooit klachten. Natuurlijk wil niet iedereen meteen in zee gaan, maar als ze geen interesse hebben, laten ze dat bij mij altijd vriendelijk weten. En soms weten ze wel iemand anders die geschikt zou zijn.’

Jan Bernhart – Interim Recruiter bij NetApp

aandacht geven‘Het gaat om het vinden van het juiste haakje’

‘Het zit het vooral in de voorbereiding of je serieus overkomt of niet. Ik benader pas iemand als ik samen met de hiring manager het profiel van de IT’er heb bekeken dat ik van verschillende specialistische IT-sites heb gehaald en waaruit duidelijk blijkt wat diegene kan. Ik laat de klant meekijken en beoordelen of ze goed genoeg zijn. Als ik de IT’er vervolgens benader, leg ik ook uit dat ik het al voorgelegd heb aan het bedrijf en andere developers en dat ze erg onder de indruk waren. Ik ga niet doen of ik er zelf verstand van heb, want daar hebben IT’ers een pokkehekel aan.

Die benadering maak ik vervolgens zo persoonlijk mogelijk. Ik benader veel in Nederland woonachtige buitenlanders en dan schrijf ik de subjectregel altijd in hun eigen taal, met hun naam erin verwerkt. Dat werkt erg goed. Ik kreeg vorige week nog een compliment van iemand die het leuk vond om zo benaderd te worden. Het zit hem dus vooral in de voorbereiding en in het personaliseren. Dan ben je eigenlijk al voor 80% op weg naar een goed contact. Dan krijg je hooguit een antwoord dat iemand niet weg wil, maar nooit negatieve reacties. Eigenlijk is het heel simpel, maar bijna niemand doet het.

Mijn ervaring is dat IT’ers over het algemeen gemobiliseerd worden door het feit dat het een cool bedrijf is. Dat ze gave dingen kunnen doen, er een goede sfeer hangt en dat ze nog dingen kunnen leren. Daar moet je op in kunnen spelen. Sourcing gaat steeds minder om het vinden van het cv – want dat vind je altijd wel – maar meer om het sourcen van het haakje. De trigger van de kandidaat vinden is veel belangrijker dan het vinden van die kandidaat – want die zijn er genoeg. Waar wordt de kandidaat warm van? Heeft ie een Stack-account en wat schrijft hij daar? Twittert hij en zo ja waarover? Daarmee leer je een kandidaat kennen en weet je of hij mogelijk geschikt is. Dat kost inspanning, maar dan heb je wel meer resultaat. Wij benaderen nog maar 10 tot 15 kandidaten per vacature. Maar per kandidaat spenderen we wel veel meer tijd.’

Bas Westland  – directeur e-people

vakinhoudelijke kennis‘Triggeren met vakinhoudelijke kennis’

‘Het belangrijkste is dat je moet denken als een IT’er en niet als een standaard recruiter. IT’ers houden van hun vak dus als je ze vaktechnisch benadert dan krijg je ze aan de praat. Dan heb je ze natuurlijk nog niet meteen beet. Je moet ook geduld hebben. Het is net als vissen: je zult eerst een beetje voer moeten strooien waar ze blij van worden en op een gegeven moment zullen ze bijten.

Je moet daarbij weten in welke social communities ze zich begeven. LinkedIn is wat dat betreft een beetje aan het aftakelen voor IT’ers, omdat daar inmiddels te veel recruiters komen. Maar die behoefte aan een sociaal netwerk is er nog steeds, dus ga nadenken waar ze dan wel zitten. En dan kun je ze daar met vakinhoudelijke kennis triggeren om in gesprek te gaan, zodat je kunt peilen wat voor hen aantrekkelijke projecten zijn. Het gaat in eerste instantie dan nog niet eens om het beloven van een baan. Je wilt eerst gewoon eens van ze weten wat zij nu precies gaaf vinden om te doen. Dan komt de rest vanzelf wel.

We hebben weinig ervaring met negatieve reacties. Je hebt altijd wel eens mensen die liever niet benaderd willen worden en daar moet je dan ook respect voor hebben. Maar over het algemeen werkt deze aanpak erg goed. Afgelopen jaar zijn we 50% gegroeid, dat hadden we niet gekund als de IT’ers ons zouden negeren.’

Derk Rijntjes – Country Director Darwin recruitment

Dit artikel verscheen eerder op WerkenVandaag.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *