HR-praktijk (2): Doe wat aan dat verdachte gat in je CV

HR-in-de-praktijkRegelmatig word ik geconfronteerd met CV’s met gaten erin. Onverklaarde periodes van inactiviteit bedoel ik daarmee. Dit blijft bij mij keer op keer vraagtekens oproepen. In principe ben ik nogal positief ingesteld, maar wijzer geworden door het verleden ben ik nogal kritisch op het arbeidsverleden van een kandidaat. Een gat in een CV leidt tot vraagtekens die volgens mij eenvoudig te voorkomen zijn.

Gat als rode lap

Bij mij werkt een gat in een CV als een soort rode lap. Ik ga me daarop blindstaren en probeer een verklaring te bedenken. Maar meer nog ga ik nadenken over het feit waarom iemand dat gat niet heeft verklaard. Is er wellicht sprake van CV-fraude? En soms leidt het tot een heuse aanval. Eigenlijk allemaal jammer, want het gat is nu een stoorzender geworden.

Menig gat laat zich prima verklaren

Vorige week sprak ik een kandidaat die 10 jaar arbeidsverleden gewoonweg niet had vernoemd in zijn CV. Gelukkig hadden we er doorheen gekeken en waren we wel onder de indruk van de persoon. Zijn CV zag er verzorgd en volledig uit. In het gesprek heb ik hem wel gevraagd wat hij in die 10 jaar gedaan heeft en vooral ook waarom hij er niets over had gemeld.

Het liet zich op het oog eenvoudig verklaren. De kandidaat vond die ervaring niet voldoende relevant voor de functie. Hulde dat hij blijkbaar speciaal een CV voor ons had gemaakt, want vaker ontvangen we een standaard verhaal, maar de twijfel bleef. Hoezo niet relevant? En wie bepaalt relevantie? Ik heb hem gevraagd het toe te lichten en een nieuw CV toe te zenden.

Je hele arbeidsverleden vertelt een verhaal

Als kandidaat is het van groot belang dat jouw (online) CV, jouw arbeidsverleden, een verhaal vertelt over jou. Het toont jouw ontwikkeling. En dit verhaal moet consistent, duidelijk en verklaarbaar zijn. Alles, minimaal vanaf het moment van afstuderen (als je een langer arbeidsverleden hebt) neem je hierin dus op wat mij betreft. Starters moeten vooral ook al hun sociale betrokkenheid, bestuurlijke ervaring etc. tonen.

Een gat kan prima passen in dit verhaal en er kan een goede verklaring voor zijn. Volgens mij is er zelfs geen slechte verklaring mogelijk, zolang de verklaring maar de waarheid betreft, eerlijk en oprecht.

Iedere leugen komt vroeg of later namelijk uit. Je vergroot je kansen alleen maar door eerlijk te zijn. En laat mij (en met mij vele recruiters/managers) dan maar bepalen of ik het verhaal relevant genoeg vind.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Wilco Blad, Peter Horsten. Peter Horsten heeft gezegd: Nieuw blogje @EmploITBlog: HR-praktijk (2): Doe wat aan dat verdachte gat in je CV https://bit.ly/cqqrjD […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *