ICT-Noorderlingen moeten sabbelen

Volgens een onderzoek van De Breed & Partners, zoals vandaag gepubliceerd in Computable, worden ICT-ers in het Noorden tot zo’n 20.000 Euro per jaar lager betaald dan die in de Randstad. “Det ken net”, zou je dan zeggen.

Zonder de details van het onderzoek te kennen, kan ik wel een paar verklaringen bedenken. Allereerst zijn de kosten van het levensonderhoud (met name huisvesting) in het Noorden beduidend lager, dus zullen mensen minder de noodzaak voelen om een hoog salaris uit te onderhandelen. Verder worden de beste salarissen vaak betaald bij de ICT dienstverleners. Die eisen doorgaans een grote reisbereidheid (vooral in de Randstad waar de meeste van hun klanten zitten) en da’s niet reëel, als je in het Noorden woont. Daardoor werken mensen daar doorgaans vaker bij een eindklant op de ICT-afdeling tegen een, je raadt het al, lager salaris.
Toch zijn die Noorderlingen niet zo ‘zielig’ als het wellicht lijkt. Ik heb inmiddels een aantal klanten in het Noorden en de werksfeer is er vaak erg goed, tenminste als je niet van politiek houdt, en het woon-werkverkeer is er nog draaglijk. Je woont er ook nog eens lekker, als je van de ruimte houdt. Deze ’tertiaire’ arbeidsvoorwaarden zijn vast niet meegenomen in de vergelijking van De Breed.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *