ICT Sollicitatietip 1: Solliciteren doe je op inhoud, maar de boodschap moet je verkopen

solliciteren is jezelf verkopenAls je solliciteert naar een IT vacature (en eigenlijk ieder andere vacature) is de wijze waarop je je kennis, ervaring en ambitie communiceert, vaak nog belangrijker dan de feitelijke inhoud van je boodschap.

 Solliciteren = jezelf verkopen.

Solliciteren is niet alleen maar vertellen of opschrijven waar je goed in bent. Heel belangrijk is hoe je de boodschap verpakt. Meerdere onderzoeken tonen aan dat 70% van de boodschap wordt geaccepteerd op basis van de wijze waarop je de boodschap brengt en 30% op basis van de inhoud van de boodschap. Met andere woorden; Hoe je een boodschap brengt is heel erg belangrijk.

Begrijp mij goed; vanzelfsprekend moeten je kennis en ervaring redelijk in lijn liggen met de vacature-eisen. Zonder kennis van Python wordt het wat moeilijk solliciteren op een vacature Sr Python Developer. Het is vanzelfsprekend dat jouw kennis en ervaring moeten aansluiten bij de functie-eisen van de vacature. Maar bij twee ongeveer gelijkwaardige sollicitanten, zal de kandidaat die beter communiceert, beter antwoorden geeft over zijn/haar kennisniveau of voorbeelden geeft van succesvolle en minder succesvolle projecten, de absolute voorkeur krijgen boven de zichzelf minder goed “verkopende” sollicitant.

Wat kan dit voor je betekenen?

Je communiceert goed of je bent een minder goede prater. Communiceren kan je in beperkte mate leren, maar als je van nature niet een “prater” bent, zal je dat ook nooit worden.

Je kunt wel een aantal relevante vragen en antwoorden voor een sollicitatiegesprek voorbereiden zoals:

  • Wat vind je leuk aan je vak en wat vind je leuk aan het nieuwe bedrijf en vacature?
  • In welke richting wil je jezelf ontwikkelen en waarom en hoe zie je dat gebeuren bij de nieuwe werkgever?
  • Wat doe je zelf aan deze ontwikkeling en waar kan een nieuwe werkgever je helpen?
  • Wat voor projecten staan er bij de nieuwe werkgever op stapel? Welke rol kan je daarin spelen?
  • Hoe ziet de (project)organisatie er uit en wat zou je rol daarin kunnen worden?
  • Hoe ziet het team er uit? Wat is idealiter je rol daarin?

Als je even de tijd neemt, kan je zelf het lijstje vast aanvullen. Deze vragen stellen je in de gelegenheid een beter beeld te vormen van je toekomstige werkgever en functie en geeft een beter beeld over jou aan je mogelijk toekomstige werkgever. Neem daarvoor de tijd en formuleer alvast een aantal mogelijke antwoorden. Het gaat er niet om antwoorden uit je hoofd te leren,maar wel om jezelf te focussen op het gesprek.

Samengevat: solliciteren kan je voorbereiden en in zeker mate ook leren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *