ICT Sollicitatietip 3: Inhoud van een cv

ict sollicitatietipSchrijf niet wat je hebt gedaan, maar vat samen welke informatie relevant is voor wat je wilt gaan doen!

Wat mij betreft, is dit sollicitatietip 1 tot en met 100!

Een cv is, bijna zonder uitzondering, een historisch overzicht van welke opleidingen je hebt gevolgd en welke werkervaringen je hebt opgedaan. Deze informatie moet juist zijn en ik ga je niet vertellen dat je zaken moet gaan verzinnen om een wenselijk beeld van jezelf of de werkelijkheid te scheppen. Maar wat een cv zou moeten zijn, is een samenvatting van voor de vacature relevante informatie. Met andere woorden benadruk je kennis en ervaring die je bij de nieuwe werkgever onder de aandacht wilt brengen; kennis en ervaring die bijdragen om uitgenodigd te worden.

Laat ik een voorbeeld gebruiken. Stel je bent Business Analist en je hebt je de laatste jaren steeds meer toegelegd op het vak van Data Analist om je business analytische vraagstukken beter te kunnen onderbouwen. En stel nou dat je de ambitie hebt om je meer als Data Analist te ontwikkelen en deze mogelijkheid wordt je niet binnen je huidige werkgever geboden. Om die reden wil je je heil elders gaan zoeken. Het beeld dat je huidige werkgever van je zal hebben, is de gewaardeerde Business Analist die overigens ook wel wat ervaring op het gebied heeft van het maken van rapportages en excell ……Als je dit beeld in een cv

verwoord om een mogelijk toekomstige werkgever te overtuigen van je kennis en kwaliteiten als Data Analist, is de kans klein dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Wat dan te doen?

Stel een cv op waarin geen woord gelogen staat, maar de focus in het geval van genoemd voorbeeld, ligt op je ervaring als Data Analist. Benoem een aantal projecten die aansprekend zijn voor de nieuwe werkgever en benoem de techniek en de tools die je hebt gebruikt. Wat was je rol in de organisatie /projecten?

Het doel in deze is dus niet precies op te schrijven wat je historisch feitelijk hebt gedaan maar samen te vatten wat voor de nieuwe functie relevant is. Schrijf dus niet op wat je bent geweest maar wie je wilt zijn op basis van je kennis, ervaring en ambitie!

Nogmaals ik wil niet aanzetten om zaken aan je cv toe te voegen die je niet hebt gedaan, maar ik wil je wel laten nadenken om jezelf net even anders te presenteren zodat je uitgenodigd zal worden voor een eerste kennismakingsgesprek

Samengevat: schrijf een cv voor een specifieke sollicitatie als een feitelijk juist document over kennis en ervaring, maar vat je kennis en ervaring samen die relevant is voor de vacature.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] cv  is een cv waarvan jij vindt dat het je kennis en je werkhistorie goed beschrijft. Zoals ik in sollicitatietip 3 reeds heb genoemd, is het belangrijk dat je de inhoud van je cv per sollicitatie […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *