ICT Sollicitatietip 4: Gebruik de taal van de vacature voor het opstellen van je cv

inhoud cvOm te beginnen is het raadzaam om een algemeen cv op te stellen. Een algemeen cv  is een cv waarvan jij vindt dat het je kennis en je werkhistorie goed beschrijft. Zoals ik in sollicitatietip 3 reeds heb genoemd, is het belangrijk dat je de inhoud van je cv per sollicitatie aanpast.

Een andere heel belangrijke tip is om het taalgebruik van de werkgever die in de vacaturebeschrijving wordt gebruikt, daar waar mogelijk over te nemen.

Hoe doe je dat?

Als voorbeeld nemen we een vacature als Projectmanager voor het ontwikkelen en beheren van een IAAS (Infrastructure as a Service).

Lees de vacaturetekst aandachtig, en destilleer uit de tekst waar het bedrijf zich in onderscheidt, waar het product zich in onderscheidt, wat je rol in de organisatie wordt, welke mogelijke technische kennis er in de rol van Projectmanager van je wordt verwacht en wie je klanten worden?

Antwoorden op dit voorbeeld zouden kunnen zijn:

  • Relatief jonge, snel groeiende, internationale omgeving;
  • Product onderscheidt zich door makkelijk schaalbaar, Open Source;
  • Je opereert in nauwe samenwerking met de Service Delivery Manager en rapporteert aan de VP of Customer Excellence;
  • Kennis als Projectmanager van projecten en infrastructuren, die draaien op Linux, MySQL, MongoDB;
  • Je klantenkring zal binnen Europa en de USA worden.

Maak voor de opmaak van je sollicitatiebrief en je cv op een natuurlijke wijze zo veel mogelijk gebruik van deze uit de vacaturetekst gedestilleerde kennis. Let wel; de tekst moet prettig lezen. Het doel hiervan is om (on)bewust aan de lezer kenbaar te maken dat je je goed hebt voorbereid en je een goed beeld hebt van het bedrijf, het product/de dienst en van de vacature. Hiermee maak je de kans groot dat je “boven op de stapel” komt.

ict sollicitatietip - het maken van je ict cvVerwerk in je cv je ervaring die relevant is voor hetgeen hierboven beschreven staat. Meld in dit voorbeeld je ervaring binnen een “jonge snel groeiende internationale organisatie”, je kennis van “IAAS, Linux en databases” en van “internationale klanten”. Dit natuurlijk altijd MITS dit ook werkelijk zo is.

Als je geen ervaring hebt met MongoDB, maar wel met Oracle of MS SQL noem dat dan. Met andere woorden noem een alternatieve kennis of ervaring die relevant kan zijn. Probeer daar waar dit op een natuurlijke wijze mogelijk is, de woordelijk letterlijk te gebruiken die in de vacaturetekst worden gebruikt. Een lezer zal eerder denken dat er spraken is van een match als hij/zij met herkenbare bewoordingen de ervaring / kennis aantreft in het  cv.

Het klinkt wellicht wat gekunsteld, maar het werkt. Ik heb vele ICT werkzoekenden hierin getraind en van velen heb ik na enige tijd terug gekregen dat het aantal uitnodigingen voor een eerste gesprek steeg!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *