ICT Sollicitatietip 5: STAR & het ICT sollicitatiegesprek

STAR ICT SollicitatietipHoe gebruik je de STAR methodiek in de voorbereiding op een ICT sollicitatiegesprek?

Wat de STAR methodiek inhoudt, hoef ik je nauwelijks uit te leggen:

Situatie; welke project ben je trots op?

Taak ; wat was je taak binnen dit project?

Actie; wat heb jij binnen het project gedaan wat een verschil heeft gemaakt?

Resultaat; wat was het verschil / resultaat?

En alle variaties die je hierop kunt verzinnen.

 STAR & het ICT sollicitatiegesprek

Maar nu wordt het leuk. Probeer in je voorbereiding te destilleren waar een werkgever daadwerkelijk naar op zoek is en kijk wat jij vanuit je kennis en ervaring daarin te bieden hebt.

Laten we het voorbeeld nemen van de vacature van Technisch Projectmanager ERP Software Implementatie (je moet wel een lang kaartje hebben om deze titel in 1 regel te kunnen printen). En stel voor deze rol blijkt kennis van de volgende zaken belangrijk:

  • Kennis van logistieke processen
  • Kennis van databases
  • Goede sociale en diplomatieke vaardigheden.

De eerste twee zaken zijn makkelijk te beantwoorden, daar heb je de STAR methodiek niet direct voor nodig. Maar of je sociaal en diplomatiek vaardig bent is moeilijk vereist een stuk meer toelichting. Daarvoor zal een interviewer graag de STAR methodiek toepassen. Of beter nog, wees de interviewer voor en bereid deze mogelijke vraag voor:

Situatie: In groot beladen Europees project nam de IT Director een positie in die zijn eigen business en de implementatie van de software zou schaden

Taak: Ik was eindverantwoordelijk voor het project en dus het algemene succes

Actie: Ik heb een aantal mensen rondom de IT Director gepolst over hun mening en heb daarna de IT Director op een niet-confronterende wijze laten zien wat zijn beslissing voor gevolgen zou hebben.

Resultaat: De IT Directeur heeft in de volgende vergadering zijn inbreng anders verwoord waardoor hij zijn gezicht niet verloor en het project een succes werd.

Samengevat: Benoem en analyseer de accenten binnen de vacature  en wat de succesfactoren binnen de rol kunnen zijn.. Bereid de zaken voor die meer toelichting nodig hebben en gebruik daarbij de STAR methode.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *