ICT-tax!?

[[image:green60x60.gif::right:0]]Het milieu is tegenwoordig een hot item in de politiek, zo hebben we de 80 kilometer zones rondom de grote steden, de aangekondigde parkeerregelingen in Amsterdam (waarbij vervuilende auto's uit het centrum geweerd gaan worden) en natuurlijk de vlieg-tax.

Enige tijd geleden heb ik al aandacht besteed aan het energieverbruik in de ICT sector. Vandaag las ik op nu.nl dat ICT bedrijven minder energie willen gaan verbruiken voor de opslag van hun data. Om dit te concretiseren wordt er vandaag een overeenkomst gesloten met staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken.

Het lijkt er dus op dat de ICT-sector zich bewust is van het alsmaar stijgende energieverbruik. Natuurlijk is het mooi als dit onder de noemer milieu valt, maar vergeet vooral de almaar stijgende kosten door het toenemende energieverbuik voor de ICT-organisaties zelf niet.

Volgens staatssecretaris Frank Heemskerk komt de CO2 uitstoot van deze sector in 2020 in de buurt van de luchtvaart! Een aangezien vervuilende zaken tegenwoordig (bijna) altijd belast worden, is het wachten op de invoering van een belastingmaatregel. Die zal dan vanzelfsprekend bedoeld zijn om de CO2 uitstoot te verminderen. Dat de overheid daarbij wat belastingcenten ophaald, is natuurlijk mooi meegenomen zo zal men redeneren!

Linksom of rechtsom, we gaan ervoor betalen, misschien is het dan net zo slim om nu vast te beginnen met "groen" te investeren. De overheid geeft in ieder geval vast het goede voorbeeld door groene datacentra te gaan gebruiken.

> De opkomst van groen in de ICT-sector

2 antwoorden
 1. Wiljo
  Wiljo zegt:

  @ Guido, daar heb je een goed punt, echter gezien de problemen van de laatste weken met enkele kerncentrales in Frankrijk vraag ik me af of de politiek hiervoor te porren is, daarnaast moet je niet vergeten dat een kerncentrale wel degelijk CO2 uitstoot heeft, misschien niet direct, maar indirect zeker met het afvoeren (door middel van transport) van de residuen naar speciale locaties!

  Als we dan toch bezig zijn, de bouw van zo’n centrale levert natuurlijk ook de nodige uitstoot op, hoe snel compenseert de centrale dat?

  Beantwoorden
 2. Guido
  Guido zegt:

  Natuurlijk willen ICT bedrijven het energieverbruik verminderen. Dit komt echter niet doordat servers al meer stroom verbruiken. Sinds AMD enkele jaren geleden begonnen is met het leveren van processors die minder stroom verbruiken, is de inzet op energiezuinige servers al gestart. De reden om het energieverbruik te verminderen zijn de explosief stijgende stroomkosten.

  Aangezien we in Nederland maar niet besluiten om kerncentrales te bouwen, moet stroom voor een gedeelte opgewekt worden met o.a. Nederlands gas, waarvan de prijs (om de staatskas te spekken) gekoppeld is aan de olieprijs. En laat die prijs nu al tijden flink aan het stijgen zijn.

  De ICT sector stoot geen CO2 uit; dat doen o.a. gascentrales met heel duur gas. Kerncentrales hebben geen CO2 uitstoot en toch hebben we maar

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *