Iemand ontslaan soms ook gewoon een te makkelijke weg

Ontslagbrief (credits: stock.xchng)Door de economische crisis zijn sommige dingen momenteel minder vanzelsprekend. Financiële druk op de organisatie noodzaakt zaken te heroverwegen. Ook de medewerkers worden eerder onder de loep genomen. Dit regelmatig met ontslag tot gevolg om kosten te besparen. Deze week had ik tijdens zo’n gesprek echter het gevoel dat dit regelmatig wellicht niet de juiste weg is.

Ik zat in gesprek met een behoorlijk jonge medewerker, weinig ervaring, niet echt een track record. Op zich wel iemand met de juiste bedoelingen. Hebben we haar wel een eerlijke kans gegeven? Is ontslag de beste weg of is coaching, eventueel met vertrek tot gevolg een betere oplossing? Ik besloot tot het laatste over te gaan.

Ontslag was voor de korte termijn wellicht makkelijker geweest. Dit met name omdat het ontslaan van mensen hier in Polen makkelijker is dan in Nederland. Maar ik twijfelde toch aan de juistheid van het besluit. Nu twee coachingsgesprekken verder weet ik nog niet waar het ons gaat brengen. Een feit is echter dat we allemaal, de medewerker, HR-manager en ik, weer veel leren. De medewerker wordt nu gedwongen na te denken over haar sterktes en ambitie. Het klinkt wellicht vreemd, maar hier in Polen is dat voor veel mensen iets ongebruikelijks.

Je werkt hier om te werken en doet wat je wordt opgedragen. Dat klinkt voor een Nederlander wellicht als muziek in de oren. Maar ik weet wel beter. Geef mij maar mensen met ambitie. Alleen moeten we ze daar hier soms een handje bij helpen. Ze maar “gewoon” ontslaan is te gemakkelijk.

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] week schreef ik al dat ik een wat ongebruikelijk besluit had genomen. Ik gaf aan dat ik tijdens een ontslaggesprek het gevoel kreeg de makkelijke weg te kiezen. Deze week bleek tijdens een coachingsgesprek met de betreffende collega hoe terecht dit gevoel […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *