Ik Link niet met mensen die ik nog niet live ontmoet heb…dus…

ik link nietSoms lijk ik wel een roepende in de woestijn. Ik zal vast veel stof doen opwaaien met mijn mening hierover (om maar even in woestijntermen te blijven).

Regelmatig heb ik iemands expertise nodig en sorry voor de shock maar ik gebruik daarvoor niet meer de GoudenGids. Ik kijk gewoon in mijn eigen netwerk op LinkedIn.

Soms krijg ik een tip van iemand die mij een naam noemt en die persoon van harte aanbeveelt. Ook die zoek ik dan op op LinkedIn. Dat kan zijn van een drukker voor het verzorgen van mijn drukwerk tot een grafisch designer. Ik stuur vervolgens een uitnodiging met een persoonlijk berichtje (noodzakelijk in mijn optiek) met de vraag dat ik graag met hem of haar wil linken, ook vernoem ik de naam van diegene die mij heeft doorverwezen en vertel ik kort wat ik van hem/haar wil en dat ik dus een opdracht voor hem of haar heb.

Ik loop er regelmatig tegenaan dat ik een keurig berichtje terug krijg: ”Helaas link op LinkedIn niet met mensen die ik nog niet live ontmoet heb”. HALLO? Ik heb een opdracht voor je, ik meld mijzelf als KLANT bij je.

Is het niet juist de kracht van online netwerken a la 2014? Hoe vaak ik niet van iemand die ik nog niet ken (een vakbroeder, een potentiele klant, een opdrachtgever) een LinkedInverzoek krijg, iemand die ik in de offline wereld niet snel zal ontmoeten en die misschien wel aan de andere kant van het land of van de wereld woont. Of gewoon, als opzetje om misschien nader tot elkaar te komen en op een later tijdstip elkaar live te ontmoeten. Geweldig toch? Het werkt verruimend, handig en heeft voor mij een grote meerwaarde.

En nu zal het stof wel gaan opwaaien (zeker bij diegene die zich voelen aangesproken en dus ook niet linken zonder iemand live ontmoet te hebben): ik vind dit niet meer van deze tijd.

Waar zit de angst precies?

Waar zijn deze mensen zo bang voor vraag ik mij af, zonder iemand te willen beledigen en met respect voor ieders aanpak. Maar nu even echt: waar ben je bang voor? Je linkt met iemand die je niet live ontmoet hebt maar die zich keurig bij jou meldt met een persoonlijk bericht en interesse heeft in jou en wat je doet.

Ook zonder te linken kan de ander jouw LinkedInprofiel volledig inzien. LinkedIn is geen Facebook, er staan geen spannende privé foto’s op, er is volgens mij niks spannends te beleven, in elk geval geen reden om iemand niet toe te laten tot jouw profiel.

Geen toegang tot LinkedIncontactenOf wel?

Op het moment dat je gelinkt bent kan hij/zij ook toegang krijgen tot jouw netwerk. Zit daar dan de kruk voor mensen? Willen zij hun netwerk beschermen of gaat het erom dat er ”kapers” op de kust zijn die van alles en nog wat van jou willen pikken of gebruiken, maar wat dan precies pikken of gebruiken? Tjonge, misschien ben ik gewoon te naïef voor deze wereld, dat kan natuurlijk ook een conclusie zijn.

Ik weet het oprecht niet en ben echt heel benieuwd. Regelmatig leg ik mijn oor te luister bij klanten en leg deze vraag bij hen voor. Iedereen gaat er uiteraard op zijn eigen manier mee om, maar een echt antwoord op mijn brandende vraag heb ik tot nu toe nog niet gekregen.

Oproep

Graag hoor ik van mijn eigen netwerk hier op LinkedIn hoe jullie erover denken, en vooral van de groep die zich aangesproken voelt en dus niet linkt met mensen die ze nog niet live ontmoet hebben: laat het me alsjeblieft weten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *