Innovatieplatform introduceert Ondernemersgilde

InnovatieplatformHet Innovatieplatform, alweer in 2003 opgericht, werkt gestaag verder aan het opstoten van Nederland in de vaart der volkeren. Dat lijkt me althans de juiste woordkeuze voor een platform dat geleid wordt door de Minister President zelf. Het Innovatieplatform is destijds opgericht omdat het kabinet wil dat “Nederland tot de internationale top 5 gaat behoren op het gebied van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie.” Een ambitieus en lovenswaardig streven waar wij in de BV Nederland allemaal van profiteren.

Hoewel critici zeggen dat het platform weinig bereikt, doet het toch hele leuke dingen. Zo is er nu het Ondernemersgilde.

Eigenlijk geheel in lijn met de degelijke uitstraling van Balkenende en passend ook bij zijn oproep om de VOC-mentaliteit te laten herleven, worden de antieke gildes nieuw leven ingeblazen. Volgens het Innovatieplatform zijn Gildes “plekken waar kennis en vakmanschap van oudsher worden overgedragen, van meester op gezel.” En dat past weer wonderwel bij deze tijd. Zeker nu door de vergrijzing veel kennis verloren dreigt te gaan. Ouderen medewerkers zouden jongere collega’s bij de hand moeten nemen en hun kennis over moeten dragen. Overigens zal dit lang niet voor alle functies en beroepsgroepen opgaan. In sommige gevallen zal het de jongere zijn die de oudere iets leert….Zeker als we het over internet en communicatie hebben.

Maar goed, even terug naar de Ondernemersgildes. Wat is de bedoeling? Ondernemers uit het kleinbedrijf (0,5 – 2 miljoen omzet) kunnen meedoen aan een tweejarig programma. Tijdens dit programma worden ze gecoacht, komen ze in aanraking met financiers en profiteren ze van de kennis van docenten en studenten van onder andere de Universiteit van Amsterdam. Het Gilde is dus een plek waar financiering, contacten en kennis samenkomen, waar ondernemerschap wordt gestimuleerd. Dat is een slim idee. Daar hebben onderwijs én ondernemers iets aan. De aansluiting van het onderwijs op het ondernemerschap kan immers nog altijd beter.   

Het programma is nu nog beperkt tot Amsterdam en er mogen 15 ondernemers deelnemen. In 2012, zo is het plan, wordt dit Gilde in alle universiteitssteden aangeboden.

Het is natuurlijk altijd goed om ondernemers, kapitaal en kennis in een netwerk bij elkaar te brengen. Ik vraag me echter wel af of dit niet een druppel(tje) op de gloeiende plaat is. Dit kan toch makkelijk op grotere schaal worden georganiseerd? De MKB Krachtcentrale, ook een initiatief van het Innovatieplatform, is wat dat betreft een hele goede stap in de richting. Kennis wordt beschikbaar gesteld voor iedereen, op een openbaar platform.

Maar, ok, ik tel mijn zegeningen. Ik wacht af totdat het Gilde actief wordt in Rotterdam en sluit me er dan snel bij aan. Nu nog wel even mijn omzet verveelvoudigen….

1 antwoord

Reageer

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *