Is stress nou goed of slecht?

[[image:stress6mq.jpg::center:0]] Vandaag stond in de Volkskrant op pagina 8 een interessant en herkenbaar artikel over stress. Interessant omdat stress niet altijd negatief hoeft te zijn en herkenbaar vanwege de voorbeelden die er in genoemd worden.

De stressreactie komt eigenlijk voort uit de oertijd (heb ik wel eens gelezen). In die tijd moest de mens in jachtsituaties (als actor en slachtoffer) fysiek helemaal op scherp staan om optimaal te kunnen presteren in het overleven van levensbedreigende situaties, die we tegenwoordig veel minder kennen. Het lijf maakt in een dergelijke situatie twee stoffen aan: adrenaline (om snel informatie te verwerken) en het hormoon cortisol (om op scherp te staan en gefocussed te zijn). Uit onderzoek blijkt dat de stressreactie nodig is om je laren later nog te herinneren hoe in een dergelijke situatie te handelen, je leert er dus van hoe te ‘overleven’. Er zitten dus goede kanten aan stress!
Helaas herkent ons lichaam in ons huidige hectische leven te veel situaties als stress, waardoor het tegen ons gaat werken: hoge bloedruk, kwetsbaarheid voor ziekten, geen of overreactie door onze hersencellen.
De truc is dus de overgang van gezonde naar ongezonde stress goed te bewaken! De grap is dat plezier in je werk een heel goede manier is om negatieve stress te vermijden. Dat kun je zelf in de gaten houden door regelmatig een lijstje te maken met welke activiteiten je energie geven en welke energie kosten. Als dat laatste lijstje toenmeemt, heb je een probleem en moet je wat aan je werksituatie doen. Hier zijn een paar tips hoe je baas je daar bij kan helpen:
1. Geef je medewerker autonomie, zodat hij zelf zijn werk kan indelen (wel verantwoordelijk zijn of voelen, maar niet bevoegd zijn om het te veranderen is killing);
2. Sta open voor een gesprek met je medewerker over de oorzaken van stress (mensen vinden het namelijk helemaal niet leuk om slecht werk af te leveren);
3. Geef positieve feedback aan je medewerkers (alleen al de dreiging van negatieve feedback kan een stevige stressreactie veoorzaken!).
Het ‘mooie’ is dat stress a.g.v. werk of de werk-privé balans oorzaak is van 50% van het ziekteverzuim, dus als je als werkgever deze drie zaken scherp houdt, heb je veel minder verzuim. Het levert dus alleen maar geld op!
Doet u dat niet, dan zijn wij als professionele ‘koppensnellers’ meer dan bereid om 20 tot 30 procent van uw werknemers (zoveel mensen hebben géén plezier in hun werk) aan een leuke nieuwe baan te helpen! Zorg dat u ons voor bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *