Je volgende job via Twitter?

[[image:twitter_logo.jpg:Twitter What are you doing?:center:0]]

De afgelopen maanden ben ik de zin en onzin van Twitter aan het ontdekken. Tot op heden ben ik erg enthousiast. Wel moet je goed zijn in het scheiden van het kaf van het koren. Via Twitter kwam ik een geweldig blog item tegen over hoe Michael Litman een nieuwe baan vond via Twitter. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat Twitter een perfect medium is voor het vinden van een baan en het zoeken naar kandidaten. Zelf gebruik ik het om kandidaten te vinden, ik zoek nl. geen nieuwe baan. Zoek jij je volgende baan via Twitter? Reageer hier en deel je ervaringen.

Rutger schreef hier op EmploIT al eerder over het recruiteren van kandidaten via Twitter. Sinds die tijd is het op EmploIT relatief stil gebleven rondom Twitter. Vermoedelijk is Twitter in Nederland nog lang niet zo hot als in de VS. Ik vermoed echter dat dit snel gaat veranderen. Social networking wordt alleen maar belangrijker. Kandidaat en recruiter kunnen dit niet langer ontkennen. Dus hoe kun je nu als kandidaat zorgen dat je bijvoorbeeld Twitter gebruikt om onder de aandacht te komen?

Voor je begint adviseer ik je om allereerst de "success stories" van Alexa Scordato en Michael Litman te lezen. Verwacht namelijk niet dat het aanmaken van een Twitter account en het verzenden van een verzoek om een baan snel tot succes zal leiden. Je zult minimaal moeten zorgen dat er mensen zijn die je gaan volgen. Dit gaat het snelst door zelf mensen te volgen. Doe dit wel selectief. Naar mijn mening zijn er te veel Twitteraars die maar alles en iedereen volgen. Zeker als je net begint zou ik alleen mensen volgen die een duidelijke profiel omschrijving hebben opgenomen. Let er ook op dat de onderwerpen waarover ze schrijven bij jouw doel passen.

Om te zorgen dat mensen jou gaan volgen dien je een duidelijk profiel te krijgen. Ga dus berichten van anderen "retweeten", opnieuw verzenden, aan jouw netwerk. Anderen die deze berichten zien kunnen je dan weer gaan volgen. Meld via Twitter welke relevante blog post je leest en vertel wat over activiteiten die je onderneemt. Aldoende groeit je netwerk. En dit kan snel gaan. Met een klein beetje moeite heb je in no time meer dan 100 kwalitatief goede volgers en dan begint het vanzelf te werken. Voor meer info over het gebruik van Twitter verwijs ik graag naar een post over mijn eigen ervaringen.

Als je serieus op zoek bent naar een baan, dan weet je dat solliciteren bijna een full time job is, zeker in moeilijke tijden. Als je per dag 15 minuten aan Twitter besteedt, dan verhoog je jouw online zichtbaarheid significant. In combinatie met een eigen blog werkt het nog beter. Maar gebruik het niet uitsluitend voor je eigen zichtbaarheid. Mogelijk dat je ook mensen bij het bedrijf waar je solliciteert of wilt gaan werken op Twitter kunt vinden. Of wellicht maken je gesprekspartners gebruik van Twitter. Gegarandeerd dat je deze informatie goed kunt benutten in het gesprek.

Wat je ook doet, realiseer je wel één ding. Alles wat je online schrijft over jezelf blijft "eeuwig" vindbaar! De gevolgen daarvan zijn al vaak genoeg beschreven. Gebruik Twitter dus "professioneel" is mijn advies. Voel je vrij om mij te gaan volgen, @PetersOpinion. En vragen staat vrij. Gemiddeld genomen reageer ik dezelfde dag (of een paar dagen later als ik het erg druk heb)!

1 antwoord
  1. Lilian Bakker
    Lilian Bakker zegt:

    Een interessant verhaal. Ik ben het met je eens dat digitale sociale netwerken steeds belangrijker worden. Ik ben zelf nog steeds een beetje de zin en onzin van Twitter aan het ontdekken en kan je artikel hier goed bij gebruiken. Ik heb alleen nog mijn vraagtekens bij het feit of Twitter een hype is of een blijver. Maar de tijd zal dit uitwijzen.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *