Job branding, de weg naar succes

job branding - weg naar succesIn de huidige arbeidsmarkt lopen de vacaturebanken over van de vraag naar ICT’ers, recruiters en technici. Laat jij nu net zo’n functie moeten invullen binnen jouw bedrijf. Hoe kun je je dan als organisatie onderscheiden binnen deze overvloed aan banen? Hoe zorg je dat jouw vacature opvalt en dat de juiste kandidaat zich bij jou meldt? Je kunt natuurlijk de nadruk leggen op de organisatie als geheel en hoe mooi jullie bedrijf is om voor te werken. Als je tot een organisatie behoort die binnen de top 10 van favoriete werkgevers staat, dan is dat een goede optie. Maar voor de meeste werkgevers geldt dat zij minder bekend zijn of een minder sterk imago hebben. En dan?

Wanneer je als werkgever nog niet zo heel bekend bent binnen de arbeidsmarkt en je nog aan het bouwen bent aan een employer brand, kun je je voor het vullen van vacatures ook wenden tot ‘job branding’. Waar employer branding een langere termijn investering vraagt, kun je met job branding op relatief korte termijn effect boeken. En als je de job branding goed uitvoert, draagt dit bij aan een versterking van je employer brand. Maar wat is job branding eigenlijk?

job branding - de baan is de kernDe baan is de kern

Waarom de baan promoten en niet de werkgever? Omdat de jongere generaties werknemers meer loyaal zijn aan de manager, het team of het project in plaats van aan de werkgever. Daarnaast is de huidige arbeidsmarkt een flexibele markt, waarbij men regelmatig van baan wisselt. Men is niet meer 25 jaar in dienst van dezelfde werkgever. De jongere generatie werknemers zoekt vooral naar een baan waarin voor hen iets te halen valt. Zij zoeken een uitdaging die het werk interessant maakt, net als ontwikkeling die voor verdieping zorgt. Daarnaast zijn de arbeidsvoorwaarden die bij de baan horen zeer van belang. Is er te weinig te halen? Dan zijn ze zo weer weg. Kortom, de baan is de kern, de werkgever slechts de periferie.

De actieve kandidaten zoeken wel naar werk, maar juist de latent werkzoekenden zijn interessant. Zij zitten in principe op hun plek en zijn alleen in beweging te krijgen als ze een zeer interessant aanbod voorbij zien komen. Dus zorg voor een enorme indruk binnen een paar seconden. Deze doelgroep leest namelijk niet uitgebreid elk woord in een vacaturetekst, dus je zult ze binnen een paar regels moeten vastpakken.

Job branding - Breng de vacaturetekst tot levenBreng de vacaturetekst tot leven

Zorg dus voor pakkende koppen in de tekst, die nieuwsgierig maken. Prikkel die latente doelgroepen. Beschrijf in één zin, als een soort elevator pitch, wat de functie zo interessant en uitdagend maakt en start daar je vacature mee. Zo krijg je direct de aandacht van de goede kandidaten. Maak vervolgens de tekst zo concreet mogelijk; beschrijf de uitdagingen in het werk, de werksfeer en de omgeving zodanig dat de juiste kandidaat de baan voor zich gaat zien. Scherp dat aan met wat de kandidaat zal gaan leren, de resultaten die van de kandidaat verwacht worden en de omstandigheden die daarbij gelden. En doe dit alles in actieve bewoordingen. Zeg niet ‘je bent verantwoordelijk voor de verbetering van het wervingsproces’, maar ‘je verbetert het wervingsproces’.

Baan met een missie

Maak uiteindelijk de baan onderdeel van het grotere geheel; aan welke visie of strategie draagt de kandidaat bij in de functie? Het Vlietland Ziekenhuis werkt bijvoorbeeld onder het motto ‘Beter worden doen wij samen’. Werk je bijvoorbeeld als ICT’er of als recruiter in dit ziekenhuis, dan draag je bij aan het genezen van de patiënten en het verbeteren van de gezondheidszorg. De functie als belangrijk onderdeel van de missie van de organisatie zorgt voor sterke job branding.

Job branding - Elimineer alle twijfelElimineer alle twijfel

Wat je ook doet, zorg dat je voorafgaand aan het schrijven en verspreiden van de vacature alle informatie helder en compleet hebt. Zodat je zeker weet wat de functie inhoudt en welke kandidaat wordt gezocht. Regelmatig heeft men geen helder beeld van de ideale kandidaat voor de functie. Daardoor is in de vacature ook niet helder beschreven welke kwaliteiten een must zijn. Hier mag geen twijfel over bestaan, want dan zou de werving uiteindelijk verspilde moeite zijn. Dus vraag verschillende betrokkenen, van directe toekomstige collega’s tot de hiring manager, een lijstje samen te stellen van de ‘must haves’ van de ideale kandidaat. Dan krijg je niet alleen de meest volledige vacaturetekst, maar trek je ook nog eens de meest passende nieuwe collega aan.

Show it!

Heb je dan alle unieke punten van deze functie verzameld en op een levendige manier beschreven in de vacature? Dan wordt het tijd om de baan te laten zien. Wel eens gehoord van de uitdrukking ‘Een foto zegt meer dan duizend woorden’? Dat wordt niet zomaar gezegd. Een foto kan een verhaal vertellen. Met beeldmateriaal maak je de vacature aantrekkelijk. Je roept bij de kandidaat een associatie op, waardoor de functie ineens gaat leven. En dat hoeft natuurlijk niet alleen met foto’s, tegenwoordig zijn er de mooiste mogelijkheden om als organisatie zelf eenvoudige filmpjes te maken. Daarmee trek je de kandidaat in de functie. En je creëert sfeer. Een van de meest krachtige instrumenten om te overtuigen.

Job branding - Social recruitment is the keySocial recruitment is the key

In een tijd waarin internet niet meer weg te denken is in de oriëntatie op de arbeidsmarkt, moeten we voor job branding zeker gebruik maken van dit krachtige medium. Je begint bij de eigen werkenbij-site en plaatst vervolgens door op de verschillende social media kanalen en niche websites voor de specifieke functies. Overal kun je terecht met tekst en beeld. In een ver doorgevoerde uitvoering hiervan zet je Instagram of Pinterest in. Dat heeft al vele bedrijven mooie resultaten opgeleverd. Zo wist Nike (www.instagram.com/nike) al via hun uitingen op Instagram op bijna 12 miljoen (!) volgers te komen, nadat ze zo’n 700 publicaties hadden geplaatst. En ook Starbucks (www.instagram.com/starbucks) wist succes te boeken met hun Instagram account.  Zij wisten in korte tijd meer dan 3,6 miljoen volgers te realiseren door regelmatig foto’s en filmpjes te plaatsen. Microsoft (www.pinterest.com/microsoft) ontdekte een groot voordeel van Pinterest. Daar zitten namelijk voornamelijk vrouwen op. En hoe kun je dus beter die doelgroep bereiken dan je in hun wereld te begeven? Dat deed Microsoft en met succes. Voor hun project ‘women in IT’ wisten zij met Pinterest postings vrouwen te bereiken op een manier die niet vrouwonvriendelijk was. Hun imago verbeterde hiermee onder de doelgroep.

Imago, daar gaat het om. Een goed imago trekt aan. Bij job branding gaat het om het imago van de baan, waar employer branding draait om het imago van de werkgever. Dus focus op de baan en start met ´branden´. Het is nooit te laat voor een goede start.

Dit blog is van  Chantal van Kuyen en verscheen eerder op La Tua Storia

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *