Kan het erger?

Wervings en selectiebureaus bieden vooraf op allerlei manieren meerwaarde voor kandidaat en opdrachtgever, maar helaas zit onder het koren veel kaf. Het kaf duid ik meestal aan met de term wervingsbureau (deze bureaus doen namelijk zo goed als niet aan selectie), soms lijkt de term CV-boer echter een beter op zijn plaats. De strategie van het gros van de CV-boeren: verzamel CV’s en probeer met deze CV’s  vacatures te verzamelen en met de vacatures weer CV’s. Mochten er wat weinig vacatures voorhanden zijn: geen punt, dan verzint de CV-boer zelf wat aantrekkelijke nepvacatures om zo nieuwe CV’s van argeloze sollicitanten te verzamelen.

Kan het erger?
Absoluut: Puttend uit eigen ervaring: een paar jaar geleden gebruikte een CV-boer zo goed als letterlijk onze vacaturetekst (inclusief schrijffout), plaatste die op zijn eigen site en direct ook maar op wat willekeurige jobboards. Even voor de duidelijkheid: dit deed hij zonder opdracht of toestemming van onze kant.

Kan het erger?
Ja, een tweede voorbeeld: een tijdje terug kreeg ik ongevraagd een e-mail van een CV-boer met een CV die van een oude studiegenoot van me bleek te zijn. Mijn  reactie dat ik deze persoon goed kende en zelf zou benaderen, leverde een berg juridische dreigementen op. Ik wist immers via deze partij dat hij op zoek was naar een baan en  had vast geen contact meer met deze studiegenoot gehad. Fijn om te horen dat de CV-boer geheel op de hoogte was van mijn relaties en de intensiteit van mijn contacten met  oud-studiegenoten.

Kan het erger?
Ja helaas wel, met bovenstaande studiegenoot heb ik daadwerkelijk contact opgenomen,  ik bleek al op zijn lijstje te staan om eens te informeren of wij nog vacatures hadden voor iemand met zijn profiel. Hij vertelde echter dat hij een leuke advertentie gezien had en daarop gereageerd, zich niet bewust van het feit dat de CV-boer achter deze vacature zat en niet het bedrijf waarbij hij wilde solliciteren.
Vervolgens werd hij door de CV-boer geadviseerd zijn CV van jobboards af te halen en bij andere bureaus terug te trekken, zodat hij meer kans had om succesvol bemiddeld te worden. “Het komt bij opdrachtgevers heel negatief over als je via meerdere kanalen wordt aangeboden; je kunt beter alleen via ons bemiddeld worden.” En ja het kan nog iets erger: hij bleek door de CV-boer geadviseerd niet bij ons te gaan werken…

5 antwoorden
 1. Bas van de Haterd
  Bas van de Haterd zegt:

  Misschien niet erger, maar wel erg. Zojuist ontving ik een vacature van Michael Page. Toch een gerenomeerd bureau zou je denken. Ik ben benieuwd hoe ze aan mijn adres komen, in zoverre dat ik er wel eens, tijden geleden, heb ingeschreven, maar dat ik toch al minimaal anderhalf jaar niets meer van ze gehoord heb. Blijkbaar begrijpen dit soort organisaties niet dat permissie beperkte houdbaarheid heeft en dat als je niets met ‘CV’s’ doet, je niet als het goed gaat ineens de bak weer open kan trekken.

  Beantwoorden
 2. JohnV
  JohnV zegt:

  En het kan nog erger. Enkele jaren geleden ben ik door zelf contact op te nemen met een bedrijf bij datzelfde bedrijf gaan werken. Een CV boer vond het toen nodig om een factuur te sturen omdat ik nog in de database van desbetreffende boer stond ingeschreven en zij zaken deden met het bedrijf waar ik ben gaan werken.

  Beantwoorden
 3. Peter Horsten
  Peter Horsten zegt:

  Ja, wellicht kan ik nog wel iets toevoegen. Zonder namen te noemen is er een bureau dat het aandurfde om mij vrijwel maandelijks te bellen omdat ik zo’n goede relatie van hen was. De nieuwe contactpersoon wilde zich even aan mij voorstellen vanwege de goede relatie. Dan vraag ik mij af hoe ik in hemelsnaam een goede relatie met een leverancier kan hebben als ik blijkbaar maandelijks een andere contactpersoon heb. En dit dan ook nog bij een bureau waar ik nog nooit iets mee had gedaan …. Dit heeft geduurd totdat ik een keer heel erg boos ben geworden aan de telefoon. Nu staat geloof ik in het systeem: NIET BELLEN. Nou, ik moet zeggen, het lucht erg op. Maar wel jammer dat je zo met elkaar om moet gaan.

  En ja, het kan nog erger. Enige tijd terug werd een vacature (letterlijke tekst van onze website) van ons ongevraagd geplaatst. Wat meer onderzoek leverde op dat wij niet de enige waren. E

  Beantwoorden
 4. Bas Westland
  Bas Westland zegt:

  Ja, het kan nog erger, want diezelfde CV-boer maakt jou lekker met een CV wat hij uit een database heeft geplukt en zonder (!) die kandidaat te informeren bij je neerlegt. Als jij dan interesse toont, belt hij de kandidaat past en ‘lult’ hem de vacature in.

  Het kan nog erger: Wij als bonafide bureau krijgen van potenti

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Deze blogpost verscheen eerder op: Emploit.nl […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *