Krem de la krem over Social Networking
[[image:community.jpg:Social Network:left:0]]Vandaag was ik op het tweede event van Krem. De hype wordt al wat minder als het bezoekersaantal indicatief is (70 vs. 120 in november vorig jaar). Toch waren er een aantal interessante sprekers.
Dagvoorzitter was Ton Wesseling, ook bekend als blogger op Marketing Facts. De twee key notes in de ochtend waren Mary Beth Kemp van Forrester en Frans van der Reep, die naast lector aan InHolland ook Strateeg is bij KPN Later kregen we ook zijn boek Search: Digital World mee. Altijd leuk.
Mary Beth kwam met leuke voorbeelden rondom de invloed van sociale netwerken, zoals de intrductie van de Wii onder 'blogmoms'. Nintendo gaf hen de gelegenheid gesponsorde networkparties te organiseren rondom de Wii introductie. Dat bleek een groot succes. Er onstond zelfs 'blogenvy' (vast een nieuw woord) onder de andere moeders. Ook Lego is eem mooi voorbeeld. Zij sponsoren de AFOL groep (Adult Fan Of Lego), die daarmee een ambassadeursnetwerk voor hun product vormen.
Verder kwam ze met veel onderzoeksdata. Ook rondom blogging: 17% van de internetgebruikers in Europa leest blogs, 7% geeft wel eens een comment en slechts 4% post wel eens wat (waarmee ik me weer heel uniek voel). Ook deelde ze de groep in in creators, critics, collectors, joiners, spectators en inactive, die repsectievelijk 10%, 19%, 9%, 13%, 40% en 53% van de internetpopulatie vormen onder volwassenen. Die cijfers zijn signifciant anders onder de jongeren: 39%, 57%, 17%, 52%, 81% en 14%. Nederland staat in Europa aan de top in de groep van creators (mensen die daadwerkelijk content maken voor het internet) met 17%, waarbij Spanje en Duitsland met 8% onderaan komen. Ook als het gaat om netwerken op internet staat Nederland (samen met de UK) aan de top met 26 en 25%. 't Is wat! Geen wonder met het klimaat in die twee landen. In Frankrijk (4%), Spanje (5%) en Italië (10%) ligt dat veel lager, want daar doen ze dat gewoon nog lekker buiten op straat.
Op het eind kwam ze nog met voorbeelden van bedrijven die sociale netwerken gebruiken om (naar/met) consumenten te luisteren, te praten, te enthousiasmeren, te ondersteunen en te omarmen. Zo heeft Victoria's Secret – een lingerie merk – een groep op Facebook waarmee je je online met dat merk kunt identificeren, terwijl er offline natuurlijk doorgaans weinig van te zien is.
Om terug te keren naar recruitment noemde ze de facebook groep van Ernst&Young.
Haar voorspellingen waren dat marketeers gaan betalen voor bereik in sociale netwerken. Sociale netwerken gaan concurreren met elkaar voor 'influencers', mensen met een hoge sociale waarde. Technologisch stipte ze dataportabiliteit aan (wat in 2008/2009 komt en het mogelijk maakt je data over meerdere netwerken te verplaatsen) en ubiquitos networks – het alom tegenwoordige netwerk – in 2013 als trends.
Frans van der Reep vertelde vooral veel over de maatschappelijke context rondom sociale netwerken. Die ontwikkelt zich volgens van hem top-down naar bottom-up en van aanbod naar vraaggericht. Voorbeelden: Europese grondwet vs. burgerinitiatief, megalomane IT projecten vs. prototyping. Stoppen wordt een van de krachtigste innovatiebesluiten.
Hij kwam ook met heerlijke oneliners als: "We keren terugkeer naar de tribale samenleving, de Middeleeuwen. Communities zijn de nieuwe gilden, franchisers de nieuwe leenheren. Hiërarchie wordt veel te kostbaar als tool voor samenwerking. Bedrijven zijn steeds minder nodig om tot samenwerking te komen. Ze hebben uiteindelijk nog maar twee typen medewerkers nodig: de bibliothecaris en de antropoloog. Staten worden steeds meer overbodig. Authenticiteit en integriteit zijn centrale waarden geworden. Uiteindelijk zijn er maar drie dingen waar je voor kunt gaan: pret, poen en prestige. Kies en wees daar eerlijk en duidelijk over. We gaan van: "survival of the fittest naar survival of the most cooperative".
Hij deelde bedrijven in in een kwadrant met twee assen: met een dynamisch vs. een statisch wereldbeeld en een simpele vs. ingewikkelde kijk op de werkelijkheid. Uiteindelijk bewegen volgens hem de succesvolle bedrijven naar het kwadrant waar dynamiek en complexiteit samenkomen en het volgens hem gaat om ont-moeten (niet moeten én ontmoeten dus). Het gaat daar om communication excellence als kritsiche succesfactor en 'who's my PAL?' (waarbij dat laatste staat voor Pooling, Aligning en Linking). Ook hier weer prachtige oneliners als: "Als veel moet kun je niet ontmoeten", "Management is verdoving" en "Als je kiest voor best practice wordt je op zijn hoogst tweede!". En weer een pleidooi voor het ZZP-erschap: "Als je beslissen, betalen en genieten in één hand houdt, bespaar je 30%."
Hij concludeerde met vier mooie motto's:
– Zorg dat je kunt ver-staan (i.e. een andere invalshoek kunt kiezen);
– Blijf leerling én leraar;
– Vermijdt tunnelvisie en organiseer je iegen kritiek;
– Bedank je vrienden.
Ik heb genoten.
In de middag volgde ik de recruitment track en zag ik presnetaties van Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group), Bas van de Haterd en Marco van Hurne, de man achter IKKI, de zojuist gelanceerde carriëre community van USG. Hij had duidelijk wat overuren gemaakt afgaande op zijn wallen, verwilderde blik en ietwat gehaaste spreekstijl.
Geert-Jan en Bas heb ik al zo vaak gezien, dus hier weinig nieuwswaarde, behalve dan dat Geert-Jan erg zijn best deed met cijfers het belang van social networks te relativeren. Ik trap daar niet in: voor mij werkt het als een speer. Gewoon goed gebruiken. Het verhaal van IKKI klonk leuk, maar leek erg veel op mijn mislukte avontuur met de eerste epeople site in 2001: veel te veel functionaliteit die niemand gaat gebruiken. Daarnaast geloof ik niet meer in sites die gericht zijn op één kant van de arbeidsmarkt, in dit geval de kandidaat. Over een paar jaar hebben we weer een crisis en gaat iedereen er heel raar tegenaan kijken. Het is en blijft een markt met vraag en aanbod.
Aan het eind van de dag een paneldiscussie rond zeven stellingen met mensen als Bob Stumpel (Xing), Derek Fehmers (MySpace), Hans-Eric Vos (Flametree), Andries Voskamp (Sparkx), Jan Mulder (Ecademy) en Thijs Sprangers van Krem. Beetje preken voor eigen parochie natuurlijk met alle early adopters in de zaal, al was Bob weer wel goed voor een paar puntige statements o.a. over luie marketeers.
Dat boek van Frans van der Reep ga ik maar eens goed lezen.
@Marc: Graag gedaan. Die Van der Reep was top. Vraagt ie de zaal: “Wat verwachten jullie van me?” Let wel: als openingszin! Daarna nog een keer en gewoon stiltes laten vallen en er nog even achteraan: “En anders ga ik.” Daarmee helemaal tegen de conventies ingaan en mensen de tunnelvisie en vaste patronen (ik heb betaald voor dit seminar en blijf lekker op mijn krent zitten en niks doen) laten voelen.
En zo ben ik er toch nog bijgeweest. Wat een heerlijk stuk!