Lege geest als arbeidsvoorwaarde

[[image:meditate_copy3.jpg:Meditatie:left:2]]In Carp* van deze week een leuk verhaal over mediteren op het werk. En dat het niet zomaar een losse flodder is, bewijst het feit dat meditatie wellicht wordt opgenomen in een cao. Goed nieuws dus voor de twee- tot driehonderdduizend mensen die reeds op het werk mediteren.

Voor de duidelijkheid, ik mediteer niet zelf, noch heb ik plannen daartoe. Ben dus geen ervaringsdeskundige.

Meditatie is elke techniek waardoor je je geest verlost van onnodige gedachten en onnodige hersenactiviteit. Met deze mentale conditietraining train je vaardigheden als oplettendheid, zelfbewustzijn en concentratie. Amerikaans onderzoek toont een beter arbeidsklimaat en vrolijkere en optimistischere medewerkers aan.

CNV Publieke Zaak ziet wel iets in meditatie en is bij zes organisaties in de zorg en maatschappelijke dienstverlening een pilot gestart. In november wordt een en ander ge�valueerd. Bij een positief effect wordt overwogen meditatie als arbeidsvoorwaarde op te nemen in de cao van organisaties in de sectoren welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Hier zijn 70.000 personen werkzaam.

Dat het niet alleen iets is voor de �zachte� sectoren, bewijst het feit dat in bedrijven als ABN Amro, ING, KPMG, IBM en de Amsterdamse politie gemediteerd wordt. In 2005 besteedde Management Team al aandacht aan het fenomeen. Er werd zelf een cursus gevolgd die beloond werd met een 8. Ook NRC en Elsevier besteedden er aandacht aan. Elsevier: "(…) zelfs in het bedrijfsleven – de Verenigde Staten voorop – wordt meditatie tegenwoordig ingezet als middel tegen stress. Vanuit rust kan je beter cre�ren."

Voor boeien & binden, het bevorderen van de diversiteit van het personeelsbestand en voor het Employer Brand biedt het aanbieden van meditatie dan ook zeker mogelijkheden. Maar ik verwacht niet dat het in Nederland een wijdverbreid fenomeen zal worden.

1 antwoord
 1. Chris Stapper
  Chris Stapper zegt:

  Leuke ontwikkeling. Mediteren helpt je concentratie te verhogen. Je maakt even je gedachten leeg en daarna kun je je makkelijker concentreren op wat voor je ligt.
  Niet dat ik zelf zo vaak mediteer, of er veel van weet, maar het is ideaal tijdens het leren.

  Maar of je dit nou in een CAO moet opnemen, letterlijk? Misschien kun je opnemen dat werknemers x minuten per dag vrij kunnen besteden en dan kunnen mediteren/koffiedrinken, etc.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *