‘LinkedIn ondergraaft engagement’

Bas-Westland FlexnieuwsInterview met Bas Westland, oprichter van e-people, over trends in recruitment met LinkedIn en Facebook. Door Hinke Wever van FlexNieuws.

Bas Westland werft en selecteert managers en specialisten in de ICT en internetsector. Daarnaast is hij een veelgevraagd trainer voor E-recruitment, ook in de flexbranche.

Vanuit zijn rol als headhunter en trainer volgt hij alle ontwikkelingen op het terrein van social recruitment.Hij merkt dat de vrijheid om gericht informatie te vinden via sociale media steeds meer wordt ingeperkt.

“Als je wilt dat mensen betrokken blijven bij hun sociale netwerk, moet je ze helpen om de sociale berichtenstroom te filteren op een voor hen relevante manier.”

LinkedIn

“Filteren in LinkedIn en Facebook is nu vrijwel onmogelijk.

Schaarse professionals gaan naar andere communities.”

Verdienmodel
Bas Westland: “Ik zie LinkedIn en andere sociale media worstelen met hun verdienmodel. LinkedIn wil niet een jobboard 3.0 worden, maar aan membership fees verdienen ze onvoldoende om het bedrijf draaiende te houden. Ze hebben meer betaalde subscriptions en andere verdienmodellen nodig.

Kijk naar de manier waarop LinkedIn met het plaatsen van vacatures is omgegaan. Toen LinkedIn de betaalde vacature introduceerde ging iedereen eerst terug naar de oude situatie waarin vacatures in Groepsdiscussies werden geplaatst, in plaats van onder de tab Vacatures/Jobs.

LinkedIn onderving dit als volgt: in de tab Vacatures/Jobs zijn betaalde vacatures te vinden, maar ook gratis zogenaamde vacature discussies. De betaalde vacatures kosten je, als je een pakket van 5 inkoopt, 111 euro per vacature. Een jobdiscussion is een los berichtje met een linkje. Die berichtjes blijven 14 dagen staan, daarna verdwijnen ze. In betaalde vacatures is het wel mogelijk te filteren op regio en functie, een e-mail alert instellen, enzovoort. Met andere woorden: LinkedIn maakt het zó onaantrekkelijk voor werkzoekenden om naar vacaturediscussies te kijken, dat recruiters vanzelf betaalde vacatures plaatsen.

Twitter

Twitter – filteren goed mogelijk
Momenteel is Twitter het enige sociale media waar je dat goed kunt.
Op Twitter kun je filteren met lijsten, zoekopdrachten doen waardoor je alleen tweets ziet op bepaalde thema’s en die kun je dan ook weer filteren op mensen die jij volgt.
Als ik bijvoorbeeld alleen maar alles wil zien wat er getwitterd wordt over LinkedIn, kan dat. Binnen dat filter kan ik ook nog zien wat de mensen die ik volg twitteren over LinkedIn. Die zoekopdracht kan ik opslaan. Zo kun je heel goed thema’s volgen via Twitter.

Facebook

Facebook – filteren onmogelijk gemaakt
Op Facebook is het filteren op wat je wilt zien vrijwel onmogelijk geworden.
Het verbaast me dat daar niemand aandacht aan heeft besteed.

Je kon in Facebook zoeken in de berichtenstroom. Zowel op openbare berichten (lees: berichten van mensen die hun instellingen zijn vergeten dicht te zetten, alsmede bewust publieke berichten), als op de berichten van je vrienden. Je kon die zoekopdrachten niet opslaan, maar wel als favoriet opslaan in je browser omdat die zoekopdracht een specifiek webadres had. Ook die zoekfunctie is verdwenen. Dat betekent dat Facebook nu beslist wat jij te zien krijgt op je timeline. Ik vind dat geen goede ontwikkeling.

Bas Westland

Je kunt nog wel lijsten maken op Facebook. Als je bijvoorbeeld even wilt weten wat er in een bepaalde groep van je vrienden speelt, maak je een timeline van de mensen die jij in die lijst hebt gezet. Een workaround. Maar je kunt niet meer in de openbare berichten van iedereen zoeken. Je kunt geen Facebook berichten meer filteren van anderen omdat er interessante context in zit voor jou. Dat kan ook niet meer via Google. Er was een bedrijf dat daar een trucje voor had bedacht, maar dat heeft Facebook dichtgezet.

LinkedIn – geen overzicht meer van activiteiten
Wat je bij LinkedIn ziet, is daarvan de overtreffende trap. Je kon vroeger – afgelopen zomer is dat weggehaald – niet alleen zoeken op personen, bedrijven, vacatures en groepen, maar ook op updates (berichten in je tijdlijn uit je (wijdere) netwerk) als een onderdeel van de zoekfunctionaliteit. Die functie heette LinkedIn Signal.

Je kon in LinkedIn Signal op trefwoord zoeken en dan filteren (op branche, connectie, regio, functe, et cetera). Dat zoekresultaat kon je ook opslaan. Elke ochtend kon je dan even kijken op dat opgeslagen filtertje. Zo wist je toch eenvoudig wat de buzz was in een bepaalde regio, in een bepaalde branche of op een bepaald thema. Super handig om zo bepaalde thema’s te volgen. Er was een mogelijkheid om dat alsnog via een rss feed te doen, via je instellingen. Ook die mogelijkheid is afgelopen december uitgeschakeld. Net als het zichtbaar maken van jouw updates op jouw profielpagina.

LinkedIn

Zo’n twee maanden terug zag je, als je op iemands profielpagina keek, de foto, de functies en de kopregel (samen noemt LinkedIn dat de ‘top card’), daaronder begon dan de achtergrond, zeg maar het cv. Daar tussenin stond tot voor kort de ‘activity feed’, een overzicht van je recente berichten en activiteiten op LinkedIn. Die is nu van het profiel gehaald. Ik zie nog wel wat mensen daar communiceren, maar niet meer wat ze er doen. Te bizar voor woorden.

LinkedIn – delen vanuit timeline niet meer mogelijk
Als je vroeger een betaalde vacature plaatste, kwam dat in de timeline van je netwerk. Daar kon je op reageren of die vacature delen vanuit je timeline. Dat kan niet meer. LinkedIn dwingt je nu om door te klikken op de vacature. Pas als je in de vacature zelf bent, kun je hem delen met je netwerk.

Al die signalen samen geven mij de indruk dat LinkedIn met iets bezig is om de berichtenstroom op een betaalde manier te cureren. Dat heeft gevolgen voor het engagement van gebruikers.

In mijn segment van de markt zie ik al dat schaarse professionals wegtrekken naar andere online niche communities, zoals GitHub of StackOverflow.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *