LinkedIn Tip (20): Bewaar je zoekopdrachten!

Linkedin-logoIk denk dat heel veel LinkedIn gebruikers hun zoekopdrachten nog steeds elke keer weer opnieuw invullen. Da’s jammer, want je kunt het jezelf veel makkelijker maken door gebruik te maken van de “saved searches” functie in het geavanceerde zoekscherm van LinkedIn (te vinden door op het woord “advanced” naast de loep bij het trefwoordveld rechtsboven te klikken). Ook met een gratis account kun je nog steeds drie zoekopdrachten bewaren en wekelijks naar je toe laten sturen. Hoe gebruik je die schaarse drie nou handig?

Probeer in ieder geval te bedenken wat je standaard zoekopdracht is met vaste kenmerken die ALTIJD terugkomen. Zet die in je “saved search”.

Als je bijvoorbeeld altijd binnen een bepaalde straal naar klanten of medewerkers zoekt, leg die dan vast.

Zoek je bijvoorbeeld altijd naar freelancers of juist niet, leg dat dan vast in het “keyword” veld. Eentje die daarvoor goed werkt is :

contractor OR freelance OR “self-employed” OR owner OR interim OR zzp

Die groep kun je ook uitsluiten met “-” of NOT. Helaas werkt het niet altijd op het “title” veld, omdat mensen vaak alleen bij hun “headline” (direct onder hun naam) hun freelance-schap vermelden.

Zoek je een baan, maak dan een standaard zoekopdracht voor de lijnmanager en de Recruiter/HR Manager. Denk bij het invullen van de criteria altijd aan synoniemen en het feit dat sommigen een Engels en anderen een Nederlands profiel hebben. Een titel heeft vaak een niveau en een vakcomponent, bijvoorbeeld “manager” en “financieel”. Vergeet ook afkortingen niet. Maak daar een mooie AND/OR combi van, bijvoorbeeld voor financiële lijnmanagers:

((finance OR financial OR financieel OR financiën) AND (manager OR hoofd OR chief OR director OR president OR controller)) OR CFO.

LinkedIn stuurt deze dan wekelijkse met verversing (nieuwe profielen) naar je toen, maar onder de “saved searches”, kun je ook altijd tussentijds de zoekresultaten aanklikken. Zorg dat je de opdracht steeds verder verfijnd naarmate je meer profielen ziet.

Met deze standaard zoekopdrachten kun je vervolgens verder inzoomen op bepaalde sectoren of bedrijven als ze teveel resultaten opleveren (en dat doen ze vaak), maar dan hoef je alleen maar de extra criteria in te vullen en dat scheelt je veel tijd. Da’s dan weer handig als je in de sales zit en telejs andere sectoren of bedrijvfen wilt targeten.

Succes met deze tijdsbesparende tool!

Wil je zelf een aspect van LinkedIn uitgelegd krijgen, stuur me een mail op baswestland@epeople.nl. Ik doe namelijk ook verzoeknummers.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *