LinkedIn Tip (42): Waar staan de banen op LinkedIn?

Linkedin-logoGeef al enige tijd workshops aan werkzoekenden onder de titel: “Je nieuwe baan via LinkedIn”, maar het leek me ook leuk om voor de rest van de wereld te onthullen waar de banen staan op LinkedIn.

 1. Allereerst natuurlijk onder de “Jobs” knop in het hoofdmenu van LinkedIn. Daar vind je alle vacatures, waarvoor de leden van LinkedIn hebben betaald om ze te mogen posten. Als ik nu een search doe op een straal van 160 kilometer van Amsterdam krijg ik er 775 te zien. Niet echt veel voor een netwerk van 2 miljoen mensen in Nederland. Maar ja, je moet er nou eenmaal 195 dollar per losse plaatsing voor betalen en dat doen we natuurlijk niet graag in Nederland. Deze functie kent wel een mooie geavanceerde zoekopdracht, die je ook kunt bewaren.
 2. Daarnaast heeft elke LinkedIn Group een “jobs” tab, waar je vacatures kunt vinden. In grote en actieve groepen natuurlijk meer dan in kleine. Je hebt verschillende soorten groepen (geografie (b.v. “Amsterdam professionals”, alumni (b.v. “Club ex-Oracle”), vak (b.v. “The Enterprise Architecture Network”), branche (b.v. “Retail Industry Professionals Group)”,  of puur op vacatures (b.v. “vacatures op de Antillen”, etc.). Voordeel voor de “adverteerder” is dat het gratis is en midden in je beoogde doelgroep. Nadeel is dat het een doorlopende lijst is, waar het slecht in zoeken is voor de kandidaat met als gevolg dat veel recruiters er vacatures “spammen” en minder mensen gaan kijken. Na 14 dagen is de vacature ook weg.  Ja, LinkedIn wil echt graag geld aan ons verdienen.
 3. Het wordt allemaal wat slimmer als je bedrijven gaat volgen, waar je graag zou willen werken. Dat doe je rechtsboven op de Company page van dat bedrijf met de “follow company” knop. Als er dan iemand vertrekt – en er ontstaat dus een vacature als dien persoon vervangen wordt – krijg je een melding onder het “recent departures” in je company updates op de home page van LinkedIn. Kijk, dan ben je op tijd!
 4. Nog slimmer word je als je op diezelfde pagina in de gaten gaat houden welke managers van afdelingen waar jij zou willen werken net begonnen zijn. Na hun proeftijd, gaan die doorgaans een “vlootschouw” doen (wie zijn mijn  toppers, wie mijn zwakke broeders en zusters)  en dan ontstaan er nieuwe vacatures door het vertrek van de zwakke broeders en zusters. De een zijn dood….. Wat positiever bekeken. Nieuwe managers willen het verschil maken en starten vaak nieuwe initiatieven en projecten. Je raadt het al: dat betekent meer werk en dus vacatures, tijdelijk of meer permanent.

Succes met de banenjacht!

4 antwoorden
 1. Matthijs
  Matthijs zegt:

  Ik denk dat bedrijven ook veel beter via LinkedIn kunnen recruiten dan alleen een vacature plaatsen. Vraag aan je medewerkers om eens in het eigen netwerk te gaan zoeken (vooral 2e en 3e graads) voordat je de vacature in de krant zet.

  Beantwoorden
 2. Marco Hendrikse
  Marco Hendrikse zegt:

  En hou ook de status-updates van je netwerk in de gaten. Het zou zomaar kunnen dat iemand uit je netwerk een (link naar) een vacature in zijn of haar status-update zet. En is dit een voor jou geschikte vacature, dan heb je meteen een ‘warme’ ingang!

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Wilco Blad, Floor Nobels, John Dortmans, John Dortmans, e-people en anderen. e-people heeft gezegd: Nieuwe LinkedIn Tip (42) "Waar staan de banen op LinkedIn?" live op @EmploITBlog https://bit.ly/caxAPS RT is OK #h […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *