LinkedIn Tip (56): De banen vind je dus niet bij “Jobs”

Iedereen denkt dat LinkedIn vooral zijn geld gaat verdienen als een nieuw soort job board (vacaturebank in goed Nederlands). Maar ja, er staan maar 1789 “Jobs” (beladen woord in deze tijd) op LinkedIn. Als die allemaal voor 195 dollar zijn gekocht is het nog maar 300.000 dollar omzet. Dan ben je nog maar een kleine speler. Waar staan die vacatures nog (!) wel?

Nou, bijvoorbeeld als “Career Discussion” in een LinkedIn Group, broederlijk naast de betaalde “Jobs”, maar natuurlijk niet meer indexeerbaar. Alles om je naar die betaalde “Jobs” te lokken. Toch vinden we gratis lekkerder als je ziet dat in de Group met de voor de hand liggende naam “Vacatures” maar 45 (betaalde) “Jobs” staan en maar liefst 373 (gratis) “Career Discussions”. In een verhouding 1 : 8 dus ongeveer. Ben benieuwd wanneer LinkedIn het lef heeft die gratis “Career discussion” weg te halen.

Veel mooier is natuurlijk het verloop volgen bij bedrijven die voor jouw interessant zijn. Dat kun je doen door op de “Follow”-knop op het Company Profile te drukken. Maar je kunt ook aktief gaan zoeken in de “Activity” van het bedrijf. Tenminste…..dat kon je tot voor kort. Onderaan het overzicht “Company X Activity on LinkedIn” op de Company Profile zit namelijk een link met “See all activity”. Daarmee krijg je een nieuwe pagina met alle mutaties met rechts de knop “Filter by”. Daar kon je vroeger alle “Recent Departures” en “Promotions & Changes” zien. Erg handig natuurlijk, want zo spot je vacatures zonder dat ze officieel gepubliceeerd worden. Maar als ik nu, zelfs bij een moloch als Unilever hierop filter, krijg ik het bericht “There are no updates for Unilever”. Ja, hallo LinkedIn, denk je werkelijk dat ik dát geloof? Mensen, dit wordt betaalde functionaliteit! Gelukkig krijg je nog wel notifications van LinkedIn als iemand van baan verandert bij een bedrijf wat je volgt. Maar ja, dat is dan zichtbaar voor iedereen en wil je dat als banenzoeker?

De betaalde “Jobs” van een bedrijf verschijnen ook keurig in de “Careers” tab van het “Company Profile”. Overigens heb ik daar een heel creatieve oplossing voor door van een van de “Services” van mijn bedrijf “vacatures” te maken en daar een link naar mijn vacaturepagina op mijn eigen site te zetten. Ideetje? ;-)

2 antwoorden
 1. Bas Westland
  Bas Westland zegt:

  @Jasper: Dat klopt, maar ik wilde het even belichten vanuit de banenzoeker en verkopende recruiter. Dat je in status updates banen kunt vinden klopt zeker. Zie ook mijn eerdere LinkedIn Tip (55): Kansen spotten in je updates.

  Beantwoorden
 2. Jasper de Weerdt
  Jasper de Weerdt zegt:

  Hi Bas,

  LinkedIn kan naast bovenstaande vooral een goede tool zijn om een groot deel van de organisatie zelf te ‘laten recruiten’. En ja, daar zijn ook tools voor :-), die ik overigens niet gebruik. De statusupdates (en bij voorkeur ook mails via Linked) hebben volgens mij ook een reële impact op de kracht van (online) netwerken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *