Linkedin Tips (10): Optimaliseer je profiel voor Google (SEO)

Linkedin logoWat veel mensen zich nog niet realiseren is dat hun Linkedin profiel vaak het eerste is wat mensen van je vinden als ze je naam Googelen. Kijk maar als je zoekt op die van mij. Het is dus letterlijk je visitekaartje op het internet.  Hoe kun je dat gebruiken in je voordeel?

De reden dat je Linkedin pagina bovenaan komt, is omdat Linkedin één van de best geïndexeerde pagina’s is door Google. Alles wat daar staat over jou wordt als zeer relevant en actueel gezien in relatie tot een zoekopdracht op jouw naam. En terecht natuurlijk.

Het is belangrijk om te weten dat je alleen gevonden wordt op de informatie, die in je zogenaamde “public profile” staat. Je public profile is het profiel wat Linkedin laat zien op het web aan mensen die niet ingelogd zijn binnen Linkedin. Wat daar is te zien, kun je zelf bepalen middels de “edit” knop naast je “public profile” in het “Edit My Profile” scherm. 

Als je niet alleen gevonden wilt worden op je naam, maar ook op je diensten of producten, is het van belang dat je de juiste termen gebruikt, namelijk die termen waar mensen op zoeken. Dat kun je heel makkelijk uitvinden met een prachtig tool wat Google ons gegeven heeft, namelijk Google Insights for Search.

Hiermee kun je trefwoorden met elkaar vergelijken op populariteit in een bepaald gebied (b.v. Nederland) en in een bepaalde periode (zeg de laatste 12 maanden). Door trefwoorden met elkaar te vergelijken weet je of je jezelf in je profiel Project Manager of Projectmanager moet noemen.  Hier is het antwoord.

Zorg dat je de meest populaire trefwoorden van jouw specialiteit cosnistent herhaald in je CV en in je Summary en Specialties. Mensen kunnen 2 tot 7% woordherhaling hebben voordat het irritant wordt. Vergeet niet om je profiel in twee talen te maken (zie Linkedin Tip (4)) , zodat je zowel in het Nederlands (buiten Linkedin met Google) als Engels (doorgaans waar mensen op zoeken binnen Linkedin) goed vindbaar wordt.

Let vooral op het aantal hits op je profiel als je dit hebt doorgevoerd. Ik ben benieuwd!

2 antwoorden
 1. lolita oosterbaan
  lolita oosterbaan zegt:

  Hi!

  Bedankt voor heldere informatie. Ik ben nieuw op LinkedIn. Ik heb mijn LinkedIn nu ook opgezet in het Engels. Maar volgens mij blijven er standaard zaken zoals datum etc in het Nederlands staan. Enig advies?

  Dankje.

  Groetjes

  L. Oosterbaan

  Beantwoorden
  • Bas Westland
   Bas Westland zegt:

   Beste Lolita,

   Dat komt waarschijnlijk omdat je de Nederlandse versie van LinkedIn gebruikt. Daarin kun je wel een Engels profiel aanmaken, zoals je ziet. Je kunt ook een tweede profiel aanmaken in het Nederlands.

   Groeten, Bas.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *