Linkedin tips (4): Maak een tweede profiel in het Nederlands of eh…Swahili?
Sinds enige tijd biedt Linkedin de mogelijkheid om een tweede profiel aan te maken in een andere taal. Ja doei, denk je dan. Nóg meer werk. Nou, dat zou best nog wel eens de moeite waard kunnen zijn. Sinds ik dat een aantal maanden geleden heb gedaan is het aantal keren dat ik in zoekresultaten verschijn, gestegen naar rond de 150 per dag. En ook het aantal bezoeken op mijn profiel is sindsdien steady tussen de 10 en 20 per dag (weekends uitgezonderd). Hoe komt dat?
Allereerst omdat Linkedin één van de best door Google geïndexeerde pagina’s is. Niet voor niets is je Linkedin profiel vaak het eerste wat bovenkomt als je je eigen naam Googlet (of is het nou Googelt?). Dat komt omdat je een public profile hebt, i.e. het profiel waarmee je op internet zichtbaar bent, buiten Linkedin, dus zonder dat je daar hoeft in te loggen.
Dat betekent dus dat je Linkedin profiel ook zichtbaar is voor mensen die niet naar je profiel zoeken maar die op zoek zijn naar iemand met jouw kwaliteiten. Kwaliteiten die jij natuurlijk met de juiste trefwoorden in je Linkedin profiel hebt staan (toch?). Ga er nou eens vanuit dat degene die op zoek is naar jouw kwaliteiten op Google dat doet in het Nederlands met Nederlandse trefwoorden, omdat zijn bedrijf een Nederlands bedrijf is met een Nederlands werkgebied? Als jij dan alleen een Engels Linkedin profiel hebt, word je dus op Google NOOIT gevonden door de persoon, die naar jouw kwaliteiten op zoek is, zonde!
Voordat je nou je hele profiel direct in het Nederlands gaat omzetten, wacht even! Binnen Linkedin wordt ook veel gezocht en omdat de voertaal daar nog steeds Engels is (er is nog geen concrete toezegging voor een Nederlandse frame helaas. Wil je die? Bombarbeer dan https://www.twitter.com/thomaswaldman met Tweet verzoeken!), zoeken de meeste mensen binnen Linkedin in het Engels. Dus gebruik daarom een Nederlands én een Engels profiel.
Linkedin maakt het je heel gemakkelijk om te doen. Ga naar “Edit your profile”, klik rechts op “Create a profiel in another language” en Linked in laat steeds je Engelse tekst zien, zodat je eenvoudig naar Nederlands kunt vertalen. Half uurtje werk en daar heb je veel plezier van!
Sowieso moet je – naar mijn bescheiden mening – je profiel in het Engels hebben als je in een internationaal bedrijf actief bent of veel niet-Nederlandstalige kandidaten of klanten werft. Je kunt ook een profiel in het Duits, Frans of Spaans aanmaken, maar dat is alleen interessant als je heel erg actief bent in die taalgebieden.
Last but not least heeft Google een hekel aan taal inconsistentie, dus als je een profiel hebt, waar je Engels en Nederlands door elkaar gooit, kom je lager uit in een trefwoord search op Google. Dus als je geen zin hebt om twee profielen te maken, maak dan de beste keuze (Nederlands als je een local player bent, Engels in een internationale context) en voer die consistent door.
Ik ben benieuwd of jullie meer hits gaan krijgen als jullie een tweede profiel aanmaken. Laat het me weten. Volgende week in de rubriek Linkedin tips: Groups!
@Gabriel: Dat zou ik niet doen. Linkedin biedt voldoende mogelijkheden om twee “current employers” te hebben. Het is zaak in je summary beide zaken goed naast elkaar neer te zetten. Heel veel mensen doen meer dan één ding. Link bij webistes naar beide initiatieven en maak voor beide een company profiel/page aan. Dat is volgens mij de weg te gaan. Succes! Bas.
LS,
Ik werk met twee professionaliteiten.
1. http://www.gerichtpresteren.nl
2.www.komopjoh.nl
Nu wil ik voor die tweede een linkedin profile aanmaken.
Kan dit? en hoe?
vriendelijke groet Gabriél