Linkedin tips (1): De status update

Linkedin logoVanaf deze week start ik met een wekelijkse tip rondom het gebruik van Linkedin. Ik gebruik Linkedin al sinds begin 2004 als één van de eersten in Nederland en zet het sinds die tijd actief in voor recruitment en sales doeleinden. Inmiddels heb ik al vele tientallen recruiters – zowel aan werkgever als bureauzijde – als sales mensen getraind in het gebruik ervan. Dit doe ik in samenwerking met Rise. Ook acteer ik regelmatig als gastspreker op dit onderwerp, recent o.a. bij KREM en bij de HR Puzzle. Die kennis ga ik nu hier ook met jullie delen. Per week licht ik een aspect eruit, wat ik wat verder utidiep, net als bij mijn rubriek “Van twee kanten” op Recruitment Matters, doe ik ook verzoeknummers. Dus laat me weten middels een reactie als je die hebt. Deze week ga ik het hebben over de status update.

De status update op Linkedin is vergelijkbaar met de “wie, wat, waar” van Hyves of de “Wat ben je aan het doen” op Facebook. Maar ook met de “Waar ben je mee bezig” op Plaxo en je status op Xing.

Wat zijn nou de belangrijkste zaken die je moet weten?

 1. De status update is beperkt qua lengte en je moet dus kort en to-the-point zijn. Als je er een url in zet, maak hem dan kleiner met www.tinyurl.com of een andere tool met dezelfde functie.
 2. De status update is vaak het eerste wat de mensen in je netwerk van je zien als ze inloggen op hun Linkedin homepage, direct onder hun inbox. Het heeft dus een hoge attentiewaarde. Het is dus de perfect plek om belangrijke boodschappen te communiceren als een nieuwe vacature. Doe dat dan altijd met de tekst “Bas heeft een vacature voor een x (functieritel) in y (locatie)” gevolgd door een hyperlink direct naar de vacature, maak het mensen makkelijk. Uiteraard kun je hetzelfde doen met een event, een nieuwe blogpost, een nieuw product of dienst, een direct beschikbare topper, etc.
 3. Hou het zakelijk, Linkedin is een zakelijk netwerk. Als je gebruikt maakt van de koppeling naar Twitter, doe dat dan selectief, zodat alleen tweets met #in in je Linkedin updates komen. Dat kun je instellen als je de koppeling installeert.
 4. Beperk je tot een status update per dag. Linkedin stuurt namelijk een maximum van 10 status updates uit je netwerk per dag uit. Meer dan één keer per dag heeft dus weinig zin. Zorg dus ook dat je je status updates ’s ochtends doet, ben je altijd zichtbaar.
 5. Haal een sterk verouderde status update weg.  Er staat namelijk een tijdsindicatie naast een status update en met de tekst “Ik heb een nieuwe vacature” met daarnaast de melding two months ago, geef je de bezoeker van je profiel niet het idee dat er veel te beleven valt op je Linkedin pagina.
 6. Maak het relevant,  communiceer dus geen status om maar wat te communiceren. Laat het dan gewoon leeg.
 7. Heel praktisch: Linkedin zet je voornaam voor je update. Hou daar dus rekening mee in je tekst. Ik zie regelmatig updates met twee keer de voornaam erin of een kromme zin die direct achter de naam van de persoon in kwestie komt.

Ik kijk uit naar jullie reacties en aanvullende tips. Volgende week:  deeplinks in je profiel.

3 antwoorden
 1. Chris Stapper
  Chris Stapper zegt:

  Ha Bas,

  Fijne reactie op RM, motiveert om hier ook even te reageren.
  Goede lijst met tips, de LinkedIn wereld zou er een stuk mooier op worden als iedereen dit zou volgen.

  Bij statusupdates heb ik soms dezelfde twijfels als bij twitter. Ik geloof dat bijna niemand er op zit te wachten dat ik ze meld dat ik vertraging heb in een file. Toch zijn de meest succesvolle (bekende, gevolgde, geretweete) twitteraars erg ‘aanwezig’, onder andere door dit soort tweets. Wellicht komt dat doordat je namen die je vaker voorbij ziet komen beter onthoudt?

  Hoe dan ook, voor LI statusupdates geldt dat niet, om de reden die je al aangeeft: LinkedIn beperkt het aantal en twee updates per dag is vrij zinloos – tenzij de update geupdate moet worden.

  Misschien een leuke tip:
  Met je statusupdate kun je prima mensen helpen door voor hen iets aan je netwerk te vragen. Dus ook als je zelf even niks te melden hebt, kun je er iets mee doen.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] gaat pimpen. Deze week de setting van je “status update”, waarvan ik het belang al bij mijn eerste tip […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *